Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Απεργιακο alterthess: Ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη

Απεργία 19 Οκτώβρη 2011
  Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουμε και στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί σε καθολική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία με συγκέντρωση στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο απ`όπου θα ξεκινήσει και η πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην  πολιτική που βυθίζει τη χώρα, εξοντώνει τους εργαζόμενους και διαλύει την κοινωνία, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τα μέτρα που εμπεριέχονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.Κυβέρνηση και Τρόικα προωθούν νέα μέτρα για τον ιδιωτικό, δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ που θα φέρουν δραματικές περικοπές μισθών και απολύσεις που τις βαπτίζουν εφεδρείες. Εκτός από την γενικότερη φοροεπιδρομή, τώρα προωθούν και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ενώ έφτασαν στο σημείο να στοχοποιούν ακόμη και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.»

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει στις 10:30 σήμερα το πρώι απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Τα μέλη του ΠΑΜΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.

Η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικου τομέα καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10π.μ. στην Καμάρα ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει κοινή πορεία με το ΕΚΘ.

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλια τονίζει ότι «Κυβέρνηση, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ και κεφάλαιο με μια νέα επιχείρηση «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» επιδιώκουν να περάσουν σε χρόνο ρεκόρ την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιας κοινωνικής παροχής, την εγκαθίδρυση καθεστώτος απόλυτης εργοδοτικής τρομοκρατίας και καταστολής Η μάχη είναι  ιστορικών διαστάσεων και η έκβαση της θα κρίνει το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων, της νεολαίας και της κοινωνικής εξέλιξης στη χώρα μας."

Συνεχής ενημέρωση

10:36: Το συντονιστικό μαθητών ΣΑΣΘ που πρόσκειται στο ΚΚΕ πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή πορεία στη Τσιμισκή, προς το άγαλμα Βενιζέλου όπου είναι η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

10.45: Στην Εγνατία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που ξεκίνησε από τη πλατεία Χημείου και κατευθύνεται προς το Αγ. Βενιζέλου προκειμένου να ενωθεί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

11:00 Ξεκινάει αυτή τη στιγμή η πορεία της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων που είχε συγκέντρωση στην Καμάρα και κατευθύνεται προς τη συγκέντρωση στο ΕΚΘ. Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών συμμετέχει στη πορεία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αγγίζει τους 2500 διαδηλωτές. Κατοπινές, ακροβότερες εκτιμήσεις αναφέρουν πάνω από 5-6.000 διαδηλωτές, ενώ όσο η πορεία πλησιάζει το Εργατικό Κέντρο πυκνώνει διαρκώς.

11:36: Πολύ μεγάλη είναι η συγκέντρωση του ΕΚΘ- ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, αφού γεμάτοι είναι οι δρόμοι γύρω από το κτίριο, γεμάτη είναι η Ολύμπου και η Αγίου Δημητρίου στο ύψος του Εργατικού κέντρου ενώ γεμάτός είναι και ο δρόμος που περνάει μπροστά από το ΕΚΘ.

11.53: Η πορεία από το ΕΚΘ έχει ξεκινήσει και η κεφαλή κατεβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιασωνίδου προκειμένου να χωρέσει ο όγκος των διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από το Εργατικό κέντρο. Μεταξύ άλλων στη πορεία συμμετέχουν μπλοκ των ΕΚΘ, πρωτοβάθμια σωματεία, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΕΝΙΘ, σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σωματείο ΕΥΑΘ, Αγανακτισμένοι Λ. Πύργου, Συλλ. εργαζ. ΥΜΑΘ, ΕΛΜΕ, σύλλογοι εκπαιδευτικών, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, Νεολαία ΣΥΝ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΚΚΕ μ-λ.

12.13: Η κεντρική πορεία (Καμάρα, ΕΚΘ κα) συνεχίζει να απλώνεται, χωρίς να έχουν ακόμα καθοριστεί τα όριά της. Η κεφαλή της έχει στρίψει από Ιασωνίδου Εγνατία, ενώ η ουρά βρίσκεται ακόμα κάτω από το Εργατικό Κέντρο.

12.25: Δεκάδες χιλιάδες, κυριολεκτικά, εργαζόμενοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή η πορεία του ΠΑΜΕ περνά από την Εγνατία. Στη συμβολή με Ιασωνίσου αναμένει η πορεία από Καμάρα - ΕΚΘ, για να προχωρήσει μετά το ΠΑΜΕ. Η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ αυτή τη στιγμή έχει στρίψει από την Εθνική Αμύνης στην Τσιμισκή, ενώ η ουρά βρίσκεται στη διασταύρωση Εγνατίας και Ιασωνίδου. Ακόμα δεν υπάρχουν εκτιμήσεις, αλλά η συμμετοχή υπερβαίνει κατά πολύ τις 10.000. Εκτός από τους εργαζόμενους των σωματείων του ΠΑΜΕ, σημαντική συμμετοχή έχουν φοιτητές του ΜΑΣ καθώς και μαθητές.

Η πορεία που ξεκίνησε από το ΕΚΘ περιμένει στη συμβολή Ιασωνίδου και Εγνατίας. Ο κόσμος απλώνεται από εκεί και σε όλο το μήκος της Ιασωνίδου, της Αγίου Δημητρίου μέχρι το Εργατικό Κέντρο, όπου παραμένουν ακόμα αρκετοί διαδηλωτές που δεν έχουν χώρο να ξεκινήσουν. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 30.000. Στην κεφαλή βρίσκονται περίπου 2000 εργαζόμενοι των ΟΤΑ.

12.30: Στρίβει τώρα η πορεία ΕΚΘ - Καμάρας (Πρωτοβάθμια) από την Εγνατία, πίσω από την πορεία του ΠΑΜΕ, σχηματίζοντας -στην πράξη- μια ενιαία πορεία 30-40.000 διαδηλωτών. Προπορεύεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ακολουθεί ένα μπλοκ της διοίκησης του ΕΚΘ και εργαζόμενοι των ΟΑΣΘ και στη συνέχεια βρίσκεται το κεντρικό πανό της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Στα μπλοκ του Εργ. Κέντρου και της Καμάρας προσθέτουμε τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Μακεδονίας Θράκης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ενώ ξεχωρίζει το μπλοκ των απογραφέων που διεκδικούν την πληρωμή τους.

12.50: Η κεφαλή της πορείας Πρωτοβάθμιων (Καμάρα) και ΕΚΘ βρίσκεται τώρα στην Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, η ουρά στρίβει στην Ιασωνίδου. Η πορεία του ΠΑΜΕ συνεχίζει επί της Τσιμισκή.

12.55: Η κεφαλή της πορείας (ΠΟΕ-ΟΤΑ) βρίσκεται στη Διαγώνιο (Τσιμισκή), η ουρά Ιασωνίδου πάνω από το ύψος της Φιλίππου. Εκτιμήσεις δημοσιογράφων μιλάνε για 50.000 διαδηλωτές, στη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών. Θυμίζουμε ότι, μάλλον, η μόνη μεγαλύτερη ήταν η αντιπολεμική της 15ης Φλεβάρη του 2003.

13.10: Κεφαλή στην Αριστοτέλους με Τσιμισκή, ενώ τα τελευταία μπλοκ έχουν μόλις στρίψει από την Ιασωνίδου στην Εγνατία. Στην Εγνατία, κοντά στην "Αγιορίτικη Εστία", διμοιρία των ΜΑΤ αναγκάστηκε να υποχωρήσει, μετά από επίθεση που δέχτηκε από διαδηλωτές. Νωρίτερα, άλλοι διαδηλωτές είχαν σταματήσει επιθέσεις σε καταστήματα. Σε άλλο σημείο, διαδηλωτές απομάκρυναν από το εσωτερικό της πορείας ομάδα ανδρών της ασφάλειας με πολιτικά.

13.25: Η κεφαλή περνά την Πλ. Αριστοτέλους, ενώ τα τελευταία μπλόκα στρίβουν από την Εθν. Αμύνης στην Τσιμισκή. Μερίδα διαδηλωτών επιτέθηκε σε μεγάλα καταστήματα της Τσιμισκή, ενώ άλλοι διαδηλωτές αντιδράσαν.

13.35: Μεγάλες εντάσεις μεταξύ των διαδηλωτών. Ένα μπλοκ 100 περίπου διαδηλωτών επί της Τσιμισκή έχει κάνει επιθέσεις, μικρής κλίμακας, σε προσόψεις καταστημάτων, τραπεζών και στο κτήριο του Επιμελητηρίου και βάζει φωτιά σε σωρούς σκουπιδιών. Άλλοι διαδηλωτές, μαζί με την περιφρούρηση της πορείας, προσπαθούν να τους σταματήσουν, ακόμα και να σβήσουν τις φωτιές. Πριν από λίγο, πιαστήκανε ακομα και στα χέρια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου