Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ανθρωπιστική βοήθεια από ΟΗΕ, Ισραήλ και Αρμενία

'Enet''
Αγανακτούν οι σεισμοπαθείς στην Τουρκία
Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ
Αντιμέτωποι με το κρύο και το χιονόνερο είναι πλέον οι σεισμοπαθείς στην νοτιανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας η οποία επλήγη την Κυριακή που μας πέρασε από τον ισχυρό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ. Ο πληθυσμός, κυρίως Κούρδοι, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ομάδες επιζώντων στην πόλη Βαν επιτέθηκαν σε κομβόι της Ερυθράς Ημισελήνου προκειμένου να «κλέψουν» φαγητό, ρούχα, κουβέρτες και σκηνές. Έκπληξη σήμερα προκάλεσε η διάσωση ενός ακόμα ανθρώπου, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται.
 Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Καντιλί, στις περιοχές Γιουκσέκοβα και Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, νότια της επαρχίας Βαν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για νέα θύματα ή ζημιές.

Οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται πλέον καθώς οι διασώστες τις τελευταίες ώρες ανασύρουν μόνο νεκρούς από τα συντρίμμια. Ήδη στην πόλη Βαν οι έρευνες για επιζώντες τερματίστηκαν.
Ωστόσο ένα ακόμη θαύμα σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Ερτζίς καθώς σήμερα τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια κτιρίου και έπειτα από τέσσερις ημέρες ζωντανό έναν 19χρονο.
Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 523 άτομα ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 1.650. Συνολικά 185 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια.
Στην Ερτζίς, πόλη 100.000 κατοίκων, που επλήγη περισσότερο από το σεισμό, οι άστεγοι είναι αγανακτισμένοι καθώς για τέταρτη ημέρα έχουν να αντιμετωπίσουν το σφοδρό κρύο τη νύχτα και τη βροχή που χθες το βράδυ μετατράπηκε σε χιονόπτωση.
"Η κατάσταση είναι τραγική αν συνεχίσουμε έτσι θα αρρωστήσουμε... έχουμε παιδιά που δεν αντέχουν" δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ένας από τους σεισμοπαθείς υπογραμμίζοντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε 15 ημέρες ο κόσμος θα πεθαίνει από το κρύο και τις ασθένειες. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαν Μουνίρ Καράλογκλου δήλωσε πως 3.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή δεν είναι κατοικήσιμα. Εκτίμησε δε, ότι ο συνολικός αριθμός των σεισμοπαθών ανέρχεται σε 600.000.
"Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καταφέρει να μοιράσει σκηνές σε αυτό τον αριθμό ανθρώπων μέσα σε δύο ημέρες" δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 20.000 σκηνές.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ζητούν από τους κατοίκους να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό καθώς έχουν ήδη διαπιστώσει τα πρώτα κρούσματα διάρροιας κυρίως μεταξύ των παιδιών.
Και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη διανομή σκηνών. Εν τω μεταξύ χθες η τουρκική κυβέρνηση αποδέχθηκε τη διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση και το στήσιμο προσωρινών καταλυμάτων από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.
Σήμερα προσγειώθηκε στην Άγκυρα ένα ισραηλινό μεταγωγικό αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
"Δεν θα υπάρξουν διακρίσεις από το που θα δεχθούμε βοήθεια" δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.
Αποστολή βοήθειας ανακοίνωσε και η Αρμενία, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών εδώ και δεκαετίες. Αεροσκάφος με 40 τόνους έκτακτης βοήθειας, κυρίως σκηνές και κουβέρτες, θα αναχωρήσει το βράδυ για την Τουρκία, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει χιλιάδες σκηνές στην Τουρκία για τα θύματα του σεισμού. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι έκανε δωρεά 4.000 σκηνών, 50.000 κουβερτών και 10.000 στρωμάτων, ενώ το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό χορήγησε 250 σκηνές.
Την ίδια ώρα οι τρόφιμοι των φυλακών της πόλης Βαν που εξεγέρθηκαν χθες ζητώντας να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο,  μεταφέρθηκαν σε σκηνές μέσα στον προαύλιο χώρο των φυλακών ή σε φυλακές άλλων επαρχιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου