Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Capital.gr   
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:25
Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα, δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο έγγραφο που χρησιμοποιείται στις συζητήσεις του Ecofin, ανέφερε ότι συνολικά απαιτούνται περίπου 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάσει των οποίων θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 στο 9% έως τον Ιούνιο του 2012.
Ο στόχος για το 9% αποτελεί τη βασική επιλογή, ενώ πηγές αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθούν σήμερα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Dow Jones Newswires, οι τράπεζες που δεν θα επιτύχουν το στόχο του 9% θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους είτε μέσω ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης είτε μέσω κρατικής ενίσχυσης. Ως έσχατη λύση θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης.
Νεότερο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires μεταδίδει ωστόσο πως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ασκούν πιέσεις ενάντια στην αύξηση του κατώτατου δείκτη Tier 1 των τραπεζών στο 9% έως τα μέσα του 2012, ενώ οι συζητήσεις για τις τράπεζες αποδεικνύονται "πολύ πιο δύσκολες του αναμενόμενου", έχοντας υπερβεί κατά πολύ το χρονοδιάγραμμα (υπενθυμίζεται ότι ακολουθεί έκτακτο Eurogroup).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου