Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η κρίση δεν είναι «της ελληνικής οικονομίας»

Όταν μια τάξη συντρίβεται, είναι γιατί μια άλλη ανακάμπτει. Έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας «της ελληνικής οικονομίας», καθώς η «χώρα» κατάφερε να μειώσει τους μισθούς σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη
Σημάδια βελτίωσης του δείκτη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν το εργατικό κόστος και να αυξήσουν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους. Όσον αφορά το κόστος εργασίας η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ευρωζωνη κατά 2,8%. Δεύτερη με διαφορά είναι η Ιρλανδία με ρυθμό μείωσης στο 1,3%, η Ισπανία 0,7% και η Ολλανδία με 0,6% ενώ περισσότερες από τις μισές χώρες παρουσιάζουν έστω και οριακή αύξηση.
Αλλαγή του κλίματος έχουμε και στην παραγωγικότητα, παρά την καλπάζουσα ανεργία και τους ολοένα λιγότερους εργαζόμενους.
Από -1,3% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 2,4%, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Πολωνία με ποσοστό 1%.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και η συρρίκνωση στην πτώση των μισθών. Το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων πέρασαν στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η μείωση έφτανε το 2,7% έπεσε στο 0,4% το 2011.
Πηγή: ΣΚΑΪ


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου