Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Η Επιστήμη του Φλέρτ

daypress.gr
Ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες συνήθως θεωρούν το μικρότερο σημάδι φιλικής προδιάθεσης από μια γυναίκα, ως στοιχείο ερωτικής πρόσκλησης, έχει μελετηθεί από τους κοινωνιολόγους. Η αρσενική υπεραισιοδοξία, που συνήθως ενισχύεται συχνά από μια αδέξια προσπάθεια συζήτησης, προκαλείται από τις γυναίκες που στέλνουν μία σειρά από σήματα, ένα λεπτό και ιδιαίτερα παραπλανητικό φλερτ προς τον μελλοντικό σύντροφο, γνωστά και ως "proteans".
Αν και ερμηνεύονται από τους άντρες ως "ελάτε", δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα περισσότερο παρά μόνο μια ενστικτώδη προσπάθεια της γυναίκας να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τον άντρα. Όλοι οι πιθανοί σύντροφοι υποβάλλονται στην ίδια υποσυνείδητη ερώτηση. Το φαινόμενο "Proteus", ονομάζεται έτσι από τον Έλληνα Θεό των ποταμών που άλλαζε συνεχώς τη μορφή του για να αποφεύγει τους εχθρούς του, είναι ένα από τα διάφορα τελετουργικά φλερτ που αναλύονται σε μια μελέτη του φλερτ .
Άλλα σήματα περιλαμβάνουν το "βλέμμα συνουσίας" και το φαινόμενο "του ευγενούς φλερτ", μια πρακτική που λειτουργεί καλά με τους Ευρωπαίους αλλά καθόλου με τους Αμερικανούς. Η Kate Fox γενικός διευθυντής και συντάκτρια της έκθεσης, λέει πως οι γυναίκες επιτίθενται στους άνδρες με σήματα "proteus" από το πρώτο λεπτό της συνάντησής τους. "Αποστέλλοντας ακανόνιστα και διφορούμενα σήματα, στα πρώτα στάδια μίας γνωριμίας, οι γυναίκες, χειρίζονται τους άνδρες από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως ανάλογα με το επίπεδο ασάφειας και εξαπάτησης, στο οποίο υποβάλλονται, τα αρσενικά ταράσσονται γρήγορα". Η Kate Fox και οι συνεργάτες της εξέτασαν με ερωτηματολόγια περισσότερους από 1000 ανθρώπους και οργάνωσαν ομάδες μελέτης για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Το κατάλληλο φλερτ βρέθηκε να αρχίζει με αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν "βλέμμα συνουσίας", όπου η έντονη επαφή με τα μάτια διακόπτεται προς στιγμήν με την περιστασιακή ανύψωση ή χαμήλωμα των ματιών. Ακολουθούν χαμόγελα, συγχρονισμός των κινήσεων του σώματος, ντροπαλά βλέμματα από τη γυναίκα. Οι άντρες μερικές φορές τείνουν τα στήθη τους προς τα έξω, όπως κι οι πίθηκοι. "Το ανθρώπινο φλερτ περιλαμβάνει σειρά χειρονομιών και εκφράσεων, ανάλογες με τους χορούς ερωτοτροπίας των πτηνών κι άλλων ζώων που βλέπουμε σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα άγριας φύσης", επισημαίνει η έκθεση.
Προς μεγάλη έκπληξη, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα δύο τρίτα των ερωτικών προσεγγίσεων ξεκινούν από τις γυναίκες. Όπως κι άλλα είδη, π.χ. οι θηλυκοί χιμπαντζήδες, έχουν το χαρακτηριστικό, γνωστό ως "θηλυκή επιθετικότητα". "Οι θηλυκές χιμπαντζήδες, παραδείγματος χάριν, αναζητούν συνεχώς τη σεξουαλική συνεύρεση με τα αρσενικά, μερικές φορές ακόμα και με βία: μπορεί να τραβήξουν ένα αρσενικό που ξεκουράζεται από τα πόδια του, επιμένοντας στο ζευγάρωμα", επισημαίνει η έκθεση. "Μεταξύ των ανθρώπων, η θηλυκή επιθετικότητα είναι λεπτότερη. Στην πραγματικότητα, η θηλυκή παράκληση γίνεται τόσο διακριτικά που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι οι άντρες παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων". Εντούτοις, η τακτική φαίνεται να δουλεύει. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες όχι απλά ξεκινούν τις ερωτικές προκλήσεις, κάτι το οποίο κάνουν πάντα, αλλά συχνά κάνουν και το επόμενο βήμα, προκαλώντας περισσότερο τους άντρες. Σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι είχαν ξεκινήσει τα ραντεβού τους, ενώ μόνο 1% το αρνήθηκε. Από τα ραντεβού που κανονίζονται από τις γυναίκες, το 51% κατέληξαν σε σχέσεις που διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες, μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό επιτυχίας από εκείνα που ξεκινούν από τους άνδρες.
Η έρευνα επίσης εντόπισε ανθρώπους που κάνουν πολλές φορές φλερτ λόγω ευγένειας. Αυτό το είδος, αποκαλούμενο "ευγενές φλερτ", όπου ο στόχος είναι να κολακευθεί παρά να βρεθεί ένας σύντροφος, μπορεί να παρερμηνευθεί συχνά με ενοχλητικά αποτελέσματα. "Εφαρμόζεται κυρίως από τους άνδρες, οι οποίοι απευθύνονται με ένα ήπιο φλερτ στις γυναίκες, μία μορφή ευγένειας", επισημαίνει η έκθεση. "Είναι ιδιαίτερα κοινό στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αλλοδαπούς, ιδιαίτερα στους Αμερικανούς, οι οποίοι μπερδεύουν το σκοπό του "ευγενούς φλερτ". Επίσης μετρήθηκε η συχνότητα του φλερτ. Ενδεχομένως απεικονίζει το γεγονός ότι οι άνδρες παρερμηνεύουν τα "σήματα proteus", καθώς 45% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα αντιλήφθηκαν το συγκεκριμένο είδος φλερτ "την προηγούμενη εβδομάδα", συγκρινόμενοι με το 37% των γυναικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου