Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Για ταξίδια του μυαλού προς το παρόν

Ο πιο ωραίος καταρράκτης
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι οι πιο διάσημοι του κόσμου. Οι καταρράκτες Angel στη Βενεζουέλα οι πιο ψηλοί. Της Βικτωρίας έχουν τον μεγαλύτερο μονοκόμματο καταρράκτη. Αλλά οι πιο όμορφοι; Για εμάς αυτοί είναι οι καταρράκτες Ιγκουασού, στα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας. Αποτελούνται από 275 καταρράκτες, απλώνονται σε πλάτος 2 χιλιομέτρων και ο όγκος του νερού που πέφτει φτάνει κατά μέσο όρο τα 1,3 εκατομμύρια λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Όλο αυτό γίνεται πιο εντυπωσιακό από το παρθένο δάσος που τους περιτριγυρίζει αλλά και το θαυμάσιο σχήμα τους, που σε σημεία σου δημιουργεί την εντύπωση πως βρίσκεσαι κυκλωμένος από υδάτινα τείχη.
Τα πιο ωραία αρχαία ερείπια
Το Μάτσου Πίτσου είναι μία από τις πιο γνωστές αρχαιολογικές τοποθεσίες του κόσμου για έναν λόγο: είναι απίστευτο. Χτίστηκε στην ακμή του πολιτισμού των Ίνκας, τον 15ο αιώνα και ανακαλύφθηκε ξανά από τον Χιράμ Μπίνγκχαμ το 1911. Η αποκομμένη πόλη στη στενή κορυφή ενός βουνού που περικυκλώνεται από κάθετους ορεινούς όγκους και δάση από σύννεφα συνθέτουν το σκηνικό. Τα γιγάντια τείχη του, τα κτήρια και τα επίπεδά του, δεν είναι ορατά από κάτω, αλλά σχηματίζουν ένα απίστευτο θέαμα σε σχήμα κόνδορα (όπως τουλάχιστον πίστευαν οι ίδιοι οι Ίνκας) για τους θεούς. Εγώ θα πρόσθετα και τον διάσημο Παρθενώνα.
Η πιο ωραία λίμνη
Κι εδώ υπήρχε έντονος συναγωνισμός με λίμνες στον Καναδά (Peyto), τη Βολιβία και την Κίνα (Five Flower Lake), αλλά η Ατιτλάν, η βαθύτερη λίμνη της Κεντρικής Αμερικής, κέρδισε τον τίτλο. Η λίμνη γεμίζει έναν τεράστιο κρατήρα ηφαιστείου που υπολογίζεται πως σχηματίστηκε πριν από 84 χιλιάδες χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου