Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Το «Κολέγιο των Ξυπόλητων» δίνει ευκαιρίες!

  O Μπάνκερ Ρόι παρά τις ακριβές σπουδές του, αποφάσισε να ζήσει σε ένα χωριό, ανοίγοντας πηγάδια! Η μη πιστοποιημένη βαθιά γνώση των χωρικών και των εμπειρικών τεχνιτών του έδωσε την ιδέα να ιδρύσει το «Κολέγιο των Ξυπόλητων»
Στο Ρατζαστάν της Ινδίας, ένα πρωτότυπο σχολείο
μαθαίνει σε αγρότισσες και αγρότες -συχνά αγράμματους- πώς να γίνουν μηχανικοί ηλιακής ενέργειας, τεχνίτες, οδοντίατροι και γιατροί, στα χωριά τους.
Ονομάζεται «Κολέγιο των Ξυπόλητων» κι ο ιδρυτής του, ο Μπάνκερ Ρόι εξηγεί πώς λειτουργεί.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι έλαβε μία πολύ ακριβή και ελιτίστικη εκπαίδευση στην Ινδία, προετοιμαζόμενος για μια καριέρα γιατρού ή διπλωμάτη. Όταν αποφάσισε να εργαστεί σε ένα χωριό, η μητέρα του απογοητεύτηκε. Η πράξη του αυτή, όμως, σηματοδότησε την αρχή μιας αξιοσημείωτης καριέρας.
Ο Ρόι το 1971 ίδρυσε το «Κολέγιο των Ξυπόλητων», ένα σχολείο μόνο για φτωχούς. Ο Μπάνκερ Ρόι εξηγεί ότι η ύπαιθρος της Ινδίας είναι γεμάτη επαγγελματίες (π.χ. ραβδοσκόπος ή μαία) χωρίς πιστοποίηση. Το κολέγιό του είναι ανοιχτό μόνο σε ανθρώπους χωρίς επίσημη εκπαίδευση και αναζητά να συνδυάσει τη γνώση των ντόπιων με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Οι φοιτητές του Ρόι κατασκευάζουν κτίρια που συλλέγουν το βρόχινο νερό και κερδίζουν βραβεία αρχιετεκτονικής  χωρίς τη συνδρομή επαγγελματιών αρχιτεκτόνων. Μοιράζονται τη γνώση και ανακαλύπτουν νέες δεξιότητες τις οποίες «φέρνουν» μαζί τους, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους. Μέσα σε 38 χρόνια, το «Κολέγιο των Ξυπόλητων» έχει εκπαιδεύσει 3 εκ. ανθρώπους που επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.
Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι ξυπόλητοι επαγγελματίες; Ο Ρόι εξηγεί ότι έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: Ικανότητα, αυτοπεποίθηση και πίστη. Το κολέγιο υποστηρίζει 300 ικανούς πιστούς με αυτοπεποίθηση – 150 εργαζόμενους και 150 φοιτητές. Η δουλειά τους εστάζεται στην αρχιτεκτονική (γαιοδετικούς θόλους και αδιάβροχες στέγες), το νερό (συλλογή του βρόχινου νερού) και ενέργεια (φωτοβολταϊκά συστήματα).
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Ρόι αναφέρει: «αν είχαμε την ταπεινοφροσύνη να ακούσουμε τους γηραιότερους και να μάθουμε πως εκείνοι συνέλεγαν το νερό της βροχής, για γενιές» ίσως να μην υπήρχε 1,4 ελ. ανθρώπων στον κόσμο, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Το επιχείρημά τους είναι σαφές: Μην ξανα-εφεύρεις τον τροχό αν δε χρειάζεται! Συχνά οι φτωχοί άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα από την κυβέρνηση ή τους «επαγγελματίες» – μακάρι να μπορούσαμε να τους ρωτήσουμε!
Το Κολέγιο των Ξυπόλητων «μιλάει» για λογαριασμό τους – εκεί υπάρχουν άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα από την Αιθιοπία, τη Γκάμπια, το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και τη Βολιβία, οι οποίοι ηλεκτροδοτούν οι ίδιοι τις κοινότητές τους και χτίζουν μεγάλες δεξαμενές για πόσιμο νερό σε χιλιάδες σχολεία, όλα χωρίς τη βοήθειατων κυβερνήσεων ή των εξειδικευμένων επαγγελματιών!
Για να παρακολουθήσετε την ομιλία του Μπάνκερ Ρόι με Ελληνικούς υπότιτλους, που θα σας χαρίσει αισιοδοξία και σίγουρα θα σας κάνει … να σκεφτείτε πατήστε εδώ!
ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου