Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μόνο ως ανάμνηση "ζει" το "Ρολόι" στο Ρέθυμνο

Cretalive.gr
  Πρωτοβουλία για την ανακατασκευή του ενετικού ρολογιού στο Ρέθυμνο λαμβάνεται από πολίτες, με "επικεφαλής" τον πολιτικό μηχανικό Ν.Δασκαλάκη.
Το Ρολόι, όπως το αποκαλούσαν οι Ρεθεμνιώτες, ήταν ένας ψηλός ορθογωνικός πύργος. Στην κύρια πλευρά του (νότια) είχε τοποθετηθεί δίσκος ηλιακού ρολογιού με ανάγλυφους λατινικούς αριθμούς, κοσμημένος με παραστάσεις από το ζωδιακό κύκλο
 όπως επίσης και το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου πάνω από το τοξωτό υπέρθυρο. Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 6,0χ5,5μ. Είναι άξια λόγου η σπανιότητά του, αφού στην Κρήτη μόνο το Ρέθυμνο είχε ένα ηλιακό ρολόι, σε πύργο ως αρχιτεκτονικό σύνολο.
Το θύρωμα του Ρολογιού ήταν παρόμοιο με αυτό της ανατολικής πύλης της Φορτέτζας, από πελεκητούς πωρόλιθους τοποθετημένους κατά ξεχωριστό τρόπο, εναλλάξ σε εξέχουσες και εισέχουσες σειρές. Το ύψος του, 20μ με τον τρούλο, το καθιστούσε το υψηλότερο κτίσμα στο βενετσιάνικο Ρέθυμνο.
Η θέση του ήταν στο ύψος της σημερινής οδού Αρκαδίου 222. Αν σήμερα κάποιος μπαίνοντας στο μπαρ «Ρολόι», κοιτάξει το αριστερό μέρος της εισόδου, θα δει εντοιχισμένο τμήμα από το ΒΔ θύρωμα του Πύργου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου