Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Νομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια

Από τη δίνη νομοσχεδίου-σκούπα, που θα φέρει η κυβέρνηση πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, θα παρασυρθούν οι αμοιβές 350.000 δικαστικών, γιατρών, ένστολων και άλλων κατηγοριών. Οι μειώσεις αναμένεται να φτάσουν το 30%, και στόχος είναι η προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων στην αρχιτεκτονική του νέου συστήματος πληρωμών στο δημόσιο
. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι υψηλόβαθμοι και όσοι έχουν πολυετή προϋπηρεσία.
Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, σχολίαζαν στον ΑΝΤ1 ότι το χρονικό ορόσημο της παρέμβασης συνδέεται άμεσα με την πορεία των εσόδων: «Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση για τα ειδικά μισθολόγια, δικαστικών, πανεπιστημιακών, σωμάτων ασφαλείας κτλ. Η όποια ρύθμιση ενδέχεται να ψηφιστεί από την επόμενη κυβέρνηση, εκτός κι αν τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα».
«Πιλότος» για τις αλλαγές των ειδικών μισθολογίων στους ένστολους θα αποτελέσει το νέο μισθολόγιο στους στρατιωτικούς. Μεγαλύτερο ψαλίδι θα υποστούν οι αποδοχές των στελεχών με βαθμό μεγαλύτερο του συνταγματάρχη. Τα χαμηλόβαθμα στελέχη ενδέχεται να καταγράψουν μικρές αυξήσεις, με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στους βασικούς μισθούς. Επιπλέον εξετάζεται η κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και η διατήρηση μόνο τριών: το χρόνου υπηρεσίας, το ειδικής απασχόλησης και το θέσης ευθύνης. Πληροφορίες το προσδιορίζουν από 130, για τους υπαξιωματικούς, έως και 560 ευρώ για τους ανώτερους αξιωματικούς.
Σε αντιστοιχία με το βαθμολόγιο στο δημόσιο τομέα, αναμένεται να καταργηθεί για τους υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών με βάση τα χρόνια και να συνδεθούν οι αμοιβές με τον διοικητικό βαθμό που κατέχουν.
Ανάλογες περικοπές θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, διευθυντής με προϋπηρεσία 27 ετών και ανήλικο παιδί, μαζί με τις υφιστάμενες μειώσεις στα επιδόματα, την κατάργηση του βοηθήματος γάμου και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του χρονοεπιδόματος και τη θέσπιση πλαφόν για τις εφημερίες, από τα 4481 ευρώ που παίρνει σήμερα θα λαμβάνει το ποσό των 31136 ευρώ.
Από αυτήν την εβδομάδα, πάντως, οι υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα θα δουν τις αποδοχές τους να προσαρμόζονται κι άλλο προς τα κάτω λόγω της κατάταξής τους στο νέο βαθμολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου