Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δίκτυο εργαζόμενων και ανέργων "Δικαίωμα": "Όχι στο κόψιμο του επιδόματος ανεργίας"

Η συσπείρωση των ανέργων και η δυναμική κινητοποίηση μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια για περικοπή του επιδόματος ανεργίας, τονίζει το δίκτυο εργαζομένων και ανέργων «Δικαίωμα». Σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Πριν μερικές μέρες η γνωστή πλέον συμμορία “ξαναχτύπησε”:
H Κομισιόν αμφισβητεί το καθολικό
 - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων ανέργων να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επίτροπου Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος, ζητούσε να μάθει τι σημαίνει η δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης»
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μνημόνιο 4 τα επιδόματα ανεργίας θα παρέχονται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ανέργων ενώ προαναγγέλλεται η δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από αξιολόγησή τους (επίδομα ΟΓΑ, νοητικής υστέρησης, τυφλότητος, πολυτεκνικό κλπ).
Να το κάνουμε πιο λιανά; Η Κομισιόν απαιτεί και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει:
• Κάποιος που μένει άνεργος σήμερα, θα χάνει το επίδομα, αν πριν από 1 ή 2 χρόνια, είχε υψηλά εισοδήματα
• Όποιος δουλεύει σε αδήλωτη εργασία δεν θα παίρνει επίδομα ανεργίας
• Όποιος παίρνει πολυτεκνικό επίδομα δεν θα παίρνει και οικογενειακό επίδομα τέκνων από την εργασία του ή τον ΟΑΕΔ
Την ίδια στιγμή που βάζουν χέρι στους ανέργους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κράτος θα αναλάβει την αποπληρωμή δανείου ύψους 100 εκατ ευρώ που είχε πάρει το Μέγαρο Μουσικής ενώ “ανοίγει το σεντούκι” και δίνει ανάσα με τη μορφή εγγυήσεων στις εγχώριες τράπεζες ύψους 30 δις!!!
Αν σε αυτήν την καινούρια πανταχούσα προσθέσουμε την ήδη ακραία πραγματικότητα, καταλαβαίνουμε ότι η δουλεία στην αρχαία Ρώμη σε λίγο θα μοιάζει με διακοπές στην Καραϊβική:
• Οι άνεργοι μέσα στον Ιανουάριο έφτασαν πανελλαδικά τους 834.290 με τις εκτιμήσεις να μιλάνε για 1.200.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς και ποσοστό 20%.
• Από όλους αυτούς τους ανέργους, μόνο οι 258.285 έχουν το τρομερό προνόμιο του χαρτζιλικιού-επιδόματος (454 ευρώ κανονικό, 100-960 ευρώ οικογενειακό, 578-1500 ευρώ εποχικό και μητρότητας).
• Από όλους αυτούς τους ανέργους το 36% δεν δικαιούται πλέον επίδομα γιατί βρίσκεται πάνω από έναν χρόνο στην ανεργία ενώ 145.000 άνεργοι δεν αναζητούν πλέον δουλειά.
• Στην Κρήτη είμαστε πρωταθλητές πανελλαδικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ανεργίας. Κατά την περίοδο 2007 - 2010 το ποσοστό ανεργίας υπερδιπλασιάστηκε κατά 121%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 εκτοξεύτηκε στο 14,3%, λόγω της διάλυσης του αγροτικού τομέα, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της κρίσης στον τουρισμό. Μόνο οι άνεργοι πτυχιούχοι στο νησί φτάνουν τους 9.000.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν δύο ουσιαστικά δρόμοι. Ή θα περιμένουμε να γίνει κάποιο θαύμα ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες ή θα οργανωθούμε, θα συντονιστούμε και θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Σε αυτή τη χώρα δεν χωράμε όλοι: ή οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι ή η τρόικα και οι ντόπιοι υπάλληλοι της!
Μπορούμε να κάνουμε πολλά!
Οι άνεργοι δεν είμαστε αριθμοί σε στατιστικές. Είμαστε άνθρωποι με δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Σήμερα με την τρόικα και το μνημόνιο μας βυθίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Η περίοδος του "δεν βαριέσαι, δεν γίνεται τίποτα" και του καναπέ πρέπει να τελειώσει!
Ως άνεργοι, βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση. Υπάρχει ελπίδα μόνο αν αρχίσουμε να συζητάμε μεταξύ μας, ενωθούμε και συντονιστούμε.
Αν οργανωθούμε και κινητοποιηθούμε μπορούμε οι άνεργοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε πολλά.  Δεν ζητιανεύουμε – απαιτούμε:
• Σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς απολαβές, όπως ορίζει το άρθρο 22 του συντάγματος. Όχι στο ξεποδάριασμα, όχι στον καθημερινό φόβο για την επόμενη μέρα.
• Για όσο καιρό είμαστε άνεργοι πρέπει να απαιτήσουμε τα στοιχειώδη:
1. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας (και όχι χαρτζιλίκι) για όλους τους ανέργους και για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
2. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση των ανέργων
3. Με την κάρτα ανεργίας να υπάρχει δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδος σε σινεμά, συναυλίες, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παροχή έκπτωσης στα εμπορικά καταστήματα
4. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πραγματικές διευκολύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
5. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
6. Απαλλαγή από την καταβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
7. Ο Δήμος και η Περιφέρεια να πιεστούν να δώσουν κονδύλια και να απαιτήσουμε μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική, πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς εύρεσης εργασίας, περισσότερες προσλήψεις».

 GOODNET

1 σχόλιο: