Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη χρήση αλκοόλ από εφήβους!

της Χαράς Βηλαρά
• Απουσία ελέγχων στα κέντρα διασκέδασης, αδιαφορία της πολιτείας για την ενημέρωση και πρόληψη
Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό και μάλιστα «νόμιμο». Ωστόσο, παρά την απαγόρευση από τη νομοθεσία προσφέρεται σε ανήλικους σε νυχτερινά κέντρα με την ανοχή των ελεγκτικών αρχών και με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους.
Αυξητική τάση στη χρήση αλκοόλ από τους εφήβους σημειώνεται την τελευταία δεκαετία παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα και με πανελλήνια έρευνα που είχε δημοσιευθεί παλιότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Τα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε εφήβους μαθητές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κατά την περίοδο 1998-2007 (1998: 11,7%, 2003: 13,2%, 2007: 14,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης από τις δύο έρευνες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD και αφορούσε τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στον ελληνικό μαθητικό πληθυσμό ηλικίας 13-18 ετών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ανάλογες της συγκέντρωσής τους στο αίμα και κυμαίνονται από την εμφάνιση διαταραχών στην οδήγηση μέχρι κώμα και θάνατο. Η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ έχει ως κύρια επίπτωση τη νευροτοξικότητα, ενώ επιδρά σε δομές που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά».
Άλλη έρευνα δείχνει πως στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα «σκληρά» οινοπνευματώδη, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.
Συγκεκριμένα, οκτώ λίτρα καθαρής αλκοόλης αντιστοιχούν το χρόνο σε κάθε Έλληνα 15 ετών και άνω, που σημαίνει πως κάθε άτομο πίνει 82 φιάλες κρασιού των 750 ml ή 320 φιάλες μπύρας των 500 ml ή 26,6 φιάλες των 750 ml ουίσκι ή άλλου υψηλής περιεκτικότητας ποτού, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.
Επίσης οι νέοι δεν αναγνωρίζουν το αλκοόλ ως ουσία που προκαλεί εξάρτηση, δηλαδή ναρκωτικό.
Τρεις στους 10 εφήβους (32%) θεωρούν «αθώα» την κατανάλωση ενός έως δύο ποτών κάθε ημέρα ενώ το ίδιο ποσοστό συνηθίζει να καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά έξι φορές μηνιαίως.
Μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά που ασχολείται και με το αλκοόλ και έγινε το 2006, έδειξε επίσης πως μεγάλη πλειοψηφία των εφήβων, σε ποσοστό της τάξης του 65,4%, καταναλώνει αλκοολούχα σε χώρους, όπου σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η κατανάλωσή τους από ανηλίκους. Το ποσοστό βέβαια είναι μεγαλύτερο αν προσθέσουμε σε αυτό και το 4,6% των εφήβων που αναφέρουν ότι καταναλώνουν αλκοολούχα σε ταβέρνες.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων μαθητών στην ηλικία των 11 ετών έχουν όχι απλώς δοκιμάσει οινοπνευματώδη ποτά σε ποσοστό 69%, αλλά πίνουν συστηματικά μπίρα το 17% και το 14% κρασί μια φορά τον μήνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή στατιστική μελέτη, το 10% των 11χρονων και το 21% των 15 χρονών ομολογούν πως έχουν μεθύσει μία φορά.

goodnet.gr
Οι αριθμοί σοκάρουν. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο 122 περιστατικά οξείας μέθης αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, τα 25 ήταν ανήλικα παιδιά,
 τα 2 από αυτά ήταν 13 και 14 ετών και τα υπόλοιπα από 14-17 χρόνων!
Σε αυτόν τον αριθμό προστίθεται και ο καρναβαλικός απολογισμός, αφού 37 άτομα πήγαν στο νοσοκομείο με οξεία μέθη εκείνη την ημέρα και τους παρασχέθηκε η ενδεδειγμένη αγωγή.
Αν συνυπολογίσουμε σε αυτά τα νούμερα τους τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από τροχαία ατυχήματα λόγω μέθης, τότε ο αριθμός είναι άραγε ικανός να τρομάξει την κοινωνία και τις αρχές και να τους κάνει συνυπεύθυνους σε ένα έγκλημα που συντελείται σε βάρος κυρίως της νεολαίας;
Αν δεν συνειδητοποιήσουν οι γονείς και η κοινωνία γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί και αν η πολιτεία δεν στοχεύσει σε πραγματικά αυστηρά μέτρα τα οποία θα εφαρμόζει, τόσο για την πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους στα κέντρα διασκέδασης όσο και για τη διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, τότε δε θα αργήσει ο καιρός που θα θρηνήσουμε το επόμενο θύμα.
Άραγε έχουμε σκεφτεί σοβαρά γιατί το αλκοόλ απαγορεύεται στους ανήλικους; Όχι για κοινωνικούς λόγους βέβαια, όχι μόνο τουλάχιστον, αλλά για ιατρικούς. Οι ουσίες για τον οργανισμό ενός νέου, είναι επικίνδυνες και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ακόμη και θάνατο.
Ο προσανατολισμός της κοινωνίας η οποία τις τελευταίες ημέρες λόγω του τραγικού περιστατικού στο Ρέθυμνο, αναζητά ευθύνες πρέπει να στραφεί έστω και με αφορμή τη δυστυχή αυτή συγκυρία στην πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Οι πάντες αποποιούνται τις ευθύνες τους, ωστόσο τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και πρέπει επιτέλους να προβληματίσουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προανακριτικής εξέτασης που θα δείξει εάν και για ποιους υπάρχουν ευθύνες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της 16χρονης στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η πολιτεία αδιαφορεί για το πρόβλημα
Tα παιδιά στην Ελλάδα σταδιακά τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να πίνουν τα Σαββατοκύριακα και πλέον πίνουν και τις καθημερινές, τόνισε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση και στο GOODnet.gr ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, τονίζοντας παράλληλα πως δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία περί απαγόρευσης διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους.
Εξαιρετικής σημασίας τονίζει πως είναι οι έλεγχοι στα μαγαζιά που σερβίρουν αλκοόλ, αφού είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις προσφέρονται νοθευμένα ποτά, τα οποία λόγω της μεθυλικής αλκοόλης που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν τύφλωση ακόμη και θάνατο. «Η νόθευση είναι καταστροφή για τον οργανισμό», λέει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο το πιο σοβαρό ζήτημα για τον ίδιο, στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι αρχές και οι φορείς είναι στην κατάλληλη αγωγή των παιδιών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, από το νηπιαγωγείο μέχρι τις μεγάλες τάξεις, στην πρόληψη δηλαδή και όχι στην καταστολή.
Ομάδα του Πανεπιστημίου μάλιστα έχει προετοιμάσει ένα σχετικό «ενημερωτικό πακέτο» σε θέματα διατροφής και ουσιών εδώ και χρόνια για τα σχολεία, ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο κ. Καφάτος, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον. Άλλωστε το κράτος γενικά επιδεικνύει μεγάλη αδιαφορία, καθώς απουσιάζει εντελώς η πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του αλκοολισμού.
«Πρόκειται για ένα πακέτο ενημέρωσης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την τοξική δράση του οινοπνεύματος. Αυτό που κυρίως χρειάζεται δεν είναι η απαγόρευση, αλλά η ευαισθητοποίηση και η γνώση ότι το αλκοόλ είναι δηλητήριο για τα κύτταρα του οργανισμού μας», σημειώνει.
Η θλιβερή διαπίστωση του ίδιου είναι ότι η χώρα μας είναι πολύ πίσω στην πρωτογενή πρόληψη και φτάνουμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όταν είναι αργά.
Αυξητική τάση στη χρήση αλκοόλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου