Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Τρούλη "Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο"

Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Τρούλη «Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Απριλίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 7.30 το απόγευμα.
Είναι ένα βιβλίο, απόσταγμα συστηματικής έρευνας και μελέτης 25 χρόνων, που αναδεικνεύει και προβάλλει στο σύνολό της την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπως της αξίζει και της πρέπει.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Μιχάλης Πασχάλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην παρουσίαση συμμετέχουν η «Πρωτοβουλία για την ανακατασκευή του Βενετσιάνκου Ρολογικού στο Ρέθυμνο» μαζί με τον Αλέξανδρο Αγγελάκη στο οδοιπορικό «Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο με Λόγο, Εικόνα και Μουσική».
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργος Παπακωνσταντής, Διευθυντής της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.
Η παρουσίαση αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον τόσο για τη διαχείριση του πλήθους των πληροφοριών όσο και για την αξιοποίηση του μεγάλου αριθμού των εικόνων.
Οι πληροφορίες αφορούν στη δημιουργική πορεία του τόπου, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, στους ανθρώπους και στις ασχολίες τους, στην αρχαιολογία, στην ιστορία και στις παραδόσεις, στον πολιτισμό, στην πόλη και στην ενδοχώρα, στις κάθε λογής εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ειδικότερη αναφορά γίνεται σε θέματα όπως: η Ακαδημία των ViVi στο Ρέθυμνο. Τα βιομηχανικά φουγάρα. Τα οχυρωματικά έργα των Γερμανών. Η Ρεθυμνιακή Ναυτιλιακή Εταιρεία Λαϊκής βάσης. Τα ενδημικά φυτά. Η κρητική διατροφή. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ο Σύλλογος «Αγάπη»... Η αρχαία Ελεύθερνα. Η Παναγία του Πρίνου. Η γέφυρα του Περάματος. Τα ιερά δέντρα. Τα μνημειακά ελαιόδεντρα. Τα μιτάτα. Οι Δεκαπενταριστές... Η Παναγία των Πατσών. Το Ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους. Το φράγμα των ποταμών... Το κάστρο της Κοξαρέ. Εικόνες από το παλιό Μιξόρρουμα. Η γιαλιά...
Ο λόγος στα θέματα αυτά, αλλά και σε τόσα άλλα, συναγωνίζεται σε δυναμισμό τις εικόνες που τον υποστηρίζουν, και δίνουν, με την αλληλοσυμπλήρωσή τους, ένα μοναδικό αποτέλεσμα πληρότητας.
Οι διαδρομές στην παλιά και στη νέα πόλη του Ρεθύμνου, στις επαρχίες, στους Καλλικράτειους Δήμους, στα χωριά και στους οικισμούς, δίνουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να υπολογίσουν και να προγραμματίσουν τον χρόνο τους, αλλά και να προσεγγίσουν τα πολιτισμικά μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοναστήρια, τις εκκλησίες, τα έργα των ανθρώπων, τους τόπους των θυσιών τους, τα νέα επιτεύγματα και τη σύγχρονη ζωή τους, σε κάθε γωνιά του νομού.
Για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου βοήθησαν περισσότεροι από 200 Ρεθυμνιώτισσες και Ρεθυμνιώτες, προσφέροντας από μία έως 500 φωτογραφίες, άγνωστες πληροφορίες, χρήσιμες παρατηρήσεις και υποδείξεις, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους στον τόπο και τη στήριξη στον συγγραφέα να συνθέσει ομορφότερα και να ολοκληρώσει το έργο του.
Τα ονόματα όλων των συντελεστών του βιβλίου καταχωρούνται στις τελευταίες σελίδες του. Περίσσια χάρη πρόσθεσε ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της Έλενας Νταντή των εκδόσεων Καλαϊτζάκη.

 GOODNET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου