Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Συζήτηση για τα αντιβιοτικά και την πρόληψη των λοιμώξεων

 Eνημερωτική συνάντηση με τους γιατρούς και τους πολίτες με θέμα τη λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών, την ανάπτυξη αντοχής και την πρόληψη των λοιμώξεων, διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου στα γραφεία του επί της Λεωφ. Κουντουριώτου 124, την Τετάρτη 13 Απριλίου από τις 12.00 έως τις 15.00.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7/4) και με κεντρικό σύνθημα την αντιμετώπιση της αντοχής στα αντιβιοτικά, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) καλεί την ιατρική κοινότητα αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών να εστιάσουν την προσοχή τους στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται.
Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος: «η ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών κοινών μικροβίων στα αντιβιοτικά, υπεύθυνων για συνήθεις λοιμώξεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία με τη μορφή επικίνδυνων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οφείλεται στην κατάχρηση των πολύτιμων αυτών φαρμάκων και βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουμε στην προ τα αντιβιοτικά εποχή, ενώ οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε και για τις επόμενες γενιές.
Η χρήση αυτών των φαρμάκων που δικαίως χαρακτηρίστηκαν θαυματουργά, από τη δεκαετία του 40, έφερε πραγματική επανάσταση στην ιατρική και άλλαξε την πορεία πολλών μολυσματικών ασθενειών με αποτέλεσμα τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων και τη σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Η θεραπευτική φαρέτρα αδειάζει,η εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό ανάπτυξης νέων φαρμάκων και τον ρυθμό αντικατάστασης αυτών που κάθε μέρα καθίστανται λιγότερο ενεργά η αδρανή. Η φαρμακοβιομηχανία στρέφεται στην ανάπτυξη φαρμάκων για άλλες σύγχρονες ασθένειες όπως τα καρδιοαγγειακά και ο καρκίνος.
Σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής (στη χειρουργική, στις μεταμοσχεύσεις, στην εντατική θεραπεία, στη θεραπεία του καρκίνου ή του ΑΙDS) κινδυνεύουν να εκμηδενισθούν στα νοσοκομεία μας. Πολυανθεκτικά μικρόβια απειλούν την ζωή του 1στους 2 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ όπως διαπιστώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η ανάπτυξη αντοχής είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που επιτρέπει την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών και τη μετάδοση τους από άτομο σε άτομο, δηλαδή τόσο στους νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και στην κοινότητα. Η φυσική διαδικασία ενισχύεται και επιταχύνεται από συνήθεις ανθρώπινες πρακτικές ή συμπεριφορές και από την έλλειψη προληπτικών και προστατευτικών μέτρων».
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που όμως για τη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των μικροβίων που απομονώνονται στα νοσοκομεία μας είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά και θεραπεύονται δύσκολα. Μιλάμε τώρα πλέον όχι για πολυανθεκτικά αλλά για πανανθεκτικά μικρόβια.
Ενώ συχνά μας απασχολούν οι εδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυτές δεν είναι παρά η ακραία έκφραση ενός ευρύτερου φαινόμενου, της ανάπτυξης αντοχής και στα καθημερινά αντιβιοτικά για τις συνήθεις λοιμώξεις. Αυτό προκαλεί την ανησυχία των υγειονομικών παγκοσμίως και επιβάλει την άμεση λήψη μέτρων διεθνώς αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η χώρα μας «διακρίνεται» δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα αφού έχουμε την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση αντιβιοτικών και υψηλά ποσοστά ανθεκτικών λοιμώξεων στις κλινικές και ιδιαιτέρα στις ΜΕΘ. Ένα ποσοστό 35% των Ελλήνων έκαναν χρήση αντιβιοτικών τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ένας στους τρεις προμηθεύεται φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού μεταξύ των οποίων και αντιβιοτικά (πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΙΚΕ) αφού είμαστε ίσως η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου που αυτό ακόμη επιτρέπεται.
Μια άλλη εξίσου σοβαρή και αθέατη όψη του προβλήματος της υπερβολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών είναι η χρήση τους στη βιομηχανοποιημένη παραγωγή ζωικών τροφίμων, που σε ορισμένες χώρες φθάνει και το 50% των αντιμικροβιακών φαρμάκων. Έτσι παθογόνοι οργανισμοί που καθίστανται ανθεκτικοί στα ζώα, μέσω της τροφής περνούν στον άνθρωπο.
Η αντοχή στα αντιβιοτικά γίνεται συχνότερη και η θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων γίνεται δυσκολότερη. Αυτό οδηγεί σε παράταση της νοσηλείας και ακριβότερες θεραπείες. Κοστίζει τελικά ανθρώπινες ζωές και πόρους. Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα δεν θα έχουμε θεραπείες αύριο.
Σε εποχές πολλαπλών καταστροφικών γεγονότων παγκοσμίως η ιατρική δεν πρέπει να στερηθεί βασικά και αναντικατάστατα φάρμακα για τη θεραπεία εκατομμυρίων ανθρώπων και να «καταστούν οι ανεξέλεγκτες ασθένειες η επόμενη παγκόσμια κρίση» (ΠΟΥ)».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου