Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας ενάντια στην επίθεση στη Λιβύη

Παγκρήτια κινητοποίηση ενάντια στην στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή μέσω της βάσης της Σούδας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.
Φορείς και από το Ρέθυμνο απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από τα Χανιά και για τη μεταφορά των ρεθυμνιωτών θα υπάρχουν λεωφορεία στις 10.30 το πρωί από την πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων.
Η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Καντάφι σχεδιάστηκε όχι για ανθρωπιστικούς λόγους,
αλλά για να τεθούν οι εξεγέρσεις στα αραβικά κράτη υπό των έλεγχο των δυτικών. Αυτό υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι φορέων του Ρεθύμνου. Τονίστηκε μάλιστα πως οι εξεγέρσεις αυτές πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα αντίστασης και για τους Έλληνες  που συνεχώς πιέζονται από την κυβέρνηση που λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ.
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Γιώργος Νικολιδάκης, γιατί όπως είπε «στη γειτονιά μας συμβαίνουν γεγονότα εις βάρος όλων μας και το επίσημο κράτος συμμετέχει. Οφείλουμε να διαδηλώσουμε γιατί δεν είναι δυνατόν να σκοτώνονται οι Αιγύπτιοι, οι Λίβυοι, οι Σύροι και εμείς αν μένουμε απαθείς».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών είπε πως ο «ανθρωπισμός» της δύσης είναι υποκριτικός, επιλεκτικός, εξίσου βάρβαρος με τον Καντάφι, και το μόνο που προωθεί είναι τα γεωστρατηγικά, οικονομικά  και ενεργειακά συμφέροντα των ισχυρών του κόσμου. 
Τόνισε, δε, πως «η επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, με την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί τμήμα μιας καλά σχεδιασμένης επιχείρησης για να φανεί ότι υποστηρίζουν το κίνημα εναντίον ενός δικτάτορα και, έτσι, να θέσουν τις αραβικές εξεγέρσεις υπό δυτικό έλεγχο, να ανασχέσουν την ορμή και τον ριζοσπαστισμό τους και να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τον γεωπολιτικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Περιμένουν να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες που έχουν βάψει με αίμα τα χέρια τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν υπερασπίζονται τον λαό στη Λιβύη. Ο κυνισμός τους είναι εντυπωσιακός.
Οι ηγέτες της Δύσης ανακάλυψαν ξαφνικά τον ανελέητο και αιμοσταγή Καντάφι, με τον οποίο μέχρι χθες συνεργάζονταν άψογα και κυρίως ανταποδοτικά».
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτοί που διαμαρτύρονται για την επίθεση δεν είναι υποστηρικτές του Καντάφι όπως έχουν κατηγορηθεί αλλά στο πλευρό των εξεγερμένων και κατά της άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο.
Επίσης σημείωσε πως «ακόμα και αν οι υποθέσεις των ερευνητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών από τους βομβαρδισμούς (μόλυβδος, κάδμιο, βενζόλιο, απεμπλουτισμένο ουράνιο, διοξίνες κλπ) μέσω των νότιων ανέμων στην ατμόσφαιρα της Κρήτης, αποδειχθούν υπερβολικές, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι η βάση της Σούδας αποτελεί ένα επικίνδυνο «μαγνήτη».
Είναι το εγγύτερο στις επιχειρήσεις στρατιωτικό κέντρο  απέχει μόλις 280 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης) και άρα πιθανός στόχος πολεμικών αντιποίνων. 
Είναι «μαγνήτης» στρατιωτικής και πολιτικής εξάρτησης της χώρας, αλλά και «μαγνήτης» παράπλευρων ζημιών που ήδη εμφανίζονται: είναι γνωστό ότι αυτήν την περίοδο έχουν «παγώσει» οι κρατήσεις στην Κρήτη ενόψει της τουριστικής σεζόν, κάτι που βάσιμα αποδίδεται στην κρίση στη Λιβύη» .
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Οικονόμου, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έκανε λόγο για εξεγερτικό άνεμο που δεν είναι δυνατό να αναχαιτιστεί από την επέμβαση στη Λιβύη.
«Μπορεί οι Λίβυοι εξεγερμένοι σε επίπεδο ηγεσίας να έκαναν το λάθος να συνταχθούν με τους ιμπεριαλιστές, αλλά το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή ο απλός Λίβυος εργαζόμενος θα καταλάβει ότι δεν έχει ανάγκη αυτούς τους προστάτες και σίγουρα θα εξεγερθεί εναντίον τους. Αυτό δε σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με το καθεστώς του Καντάφι, το οποίο παρά το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε είχε κάποια προοδευτικά χαρακτηριστικά, στην πορεία τα έχασε και παρόλα αυτά είχε κρατήσεις κάποια ελάχιστα όπως ότι τα πετρέλαια ήταν κρατικά. Αυτό ενοχλούσε τους ιμπεριαλιστές».
Πρέπει, τόνισε, ο ίδιος ο λαός της Λιβύης να λύσει μόνος τα προβλήματα χωρίς καμία εξωτερική επέμβαση. «Πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της Λιβύης και να επισημάνουμε ότι μια κυβέρνηση με αντιιμπεριαλιστικά εργατικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να δώσει μια λύση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αλλά τη χρειάζεται ο λιβυκός λαός όπως τη χρειάζεται και ο ελληνικός λαός μπροστά στη λαίλαπα των μέτρων από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμμαχία με την ελληνική κυβέρνηση».
Στην επίθεση αυτή σημείωσε ο κ. Οικονόμου πρέπει να αντισταθεί ο έλληνας εργαζόμενος γιατί «παίζεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με το πετρέλαιο και θα το πληρώσει και ο ελληνικός λαός, ξοδεύονται επίσης 6,5 εκ. ευρώ το μήνα από τη χώρα μας για την επίθεση τη στιγμή που περνάμε περίοδο λιτότητας με σχολεία και νοσοκομεία να κλείνουν και οι εργασιακές σχέσεις να διαλύονται».
Η γραμματέας της ΕΛΜΕΡ Δήμητρα Ντρέκη τόνισε πως «οι αραβικοί λαοί εξεγείρονται για το δικαίωμα στην ελευθερία και τη δημοκρατία και για να καθορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους. Θα πρέπει κι εμείς ανάλογα να δούμε τη δράση μας απέναντι στην κυβέρνηση του μνημονίου  που παραχωρεί τα δίκαιά μας στην τρόικα και τις τράπεζες. Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο είναι πηγή προβληματισμού και έχουν τρομοκρατήσει τη δύση και το σύστημα της εκμετάλλευσης. Πάμε σε διαδήλωση στη Σούδα γιατί δε θέλουμε η χώρα μας να παίξει κανένα ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο που γίνεται ενάντια στους λαούς».
Ο Μανώλης Ηλιάκης, εκπρόσωπος του συλλόγου μηχανικών του δημοσίου Δυτικής Κρήτης, υπογράμμισε πως «σήμερα περνάμε μια πολύ κρίσιμη φάση στη χώρα μας και ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση αν σκεφτεί κριτικά. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές αγκυλώσεις και να σκεφτούμε με βάση τη λογική. Η κυβέρνησή μας συμμετέχει σε έναν βρώμικο πόλεμο. Έχει φανεί καθαρά ότι και η μια και η άλλη πλευρά εξολοθρεύουν τον λαό της Λιβύης. Στο τέλος θα μείνουν μόνο τα πετρέλαια για να τα μοιραστούν οι ληστές που συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά, να σταματήσουμε τις εξελίξεις».

Χ.Β.

 GOODNET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου