Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ιατρείο αλληλεγγύης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Του Κωστή Κεκελιάδη
 Ένα δώρο στην πόλη που τους φιλοξένησε άφησαν φεύγοντας οι 50 μετανάστες απεργοί πείνας: Η «πρωτοβουλία υγειονομικών για τη λειτουργία ιατρείου και φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης» γεννήθηκε από τους γιατρούς που ήταν δίπλα στους απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη και τώρα αναζητά χώρο, για να στεγαστεί.

Όπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη των υγειονομικών, «το ιατρείο θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, Έλληνες και αλλοδαπούς, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία κατά περίπτωση δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση».
Αποκλεισμός
Η πρωτοβουλία των υγειονομικών ξεκινά από τη διαπίστωση ότι το «κράτος αποσύρεται από τη στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμη και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος του πληθυσμού». Αυτό προέκυψε κατά την πρόσφατη παρουσίαση του υγειονομικού χάρτη από την ομάδα επιστημόνων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τους οποίους για ποσοστό 17% του πληθυσμού είναι απαγορευτικό το κόστος πρόσβασης στο ΕΣΥ μετά την καθιέρωση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία, την πληρωμή του συνόλου των νοσηλίων και των εργαστηριακών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους.
Στο ιδρυτικό κείμενό τους οι υγειονομικοί ούτε έχουν αυταπάτες ούτε όμως είναι διατεθειμένοι να μείνουν σε διαπιστώσεις και δηλώνουν:
- Ότι έχουν πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης στο χώρο της περίθαλψης αλλά και την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκτός από διακηρυκτικό λόγο απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις.
- Ότι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους σε όλα τα πεδία και τους τομείς είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού αλλά κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση.
- Ότι υπάρχει η εμπειρία από ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Ρέθυμνο), από τις οποίες αντλούν αισιοδοξία, και κινήσεις μικρότερης κλίμακας που έγιναν στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη (Τριανδρία).
- Ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων τις δυσκολίες που θα προκύψουν λόγω των τεράστιων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί και των τεχνικών και διαδικαστικών δυσχερειών ανταπόκρισης στην αυξημένη ζήτηση δωρεάν υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας.Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, οι υγειονομικοί απευθύνονται σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και στα συνδικάτα και στις δημοτικές αρχές ζητώντας υποστήριξη. Η υλική στήριξη που ζητούν αφορά οικονομική ενίσχυση εφάπαξ ή σε σταθερή ετήσια βάση για την πληρωμή του αναγκαίου χώρου, των κοινόχρηστων, του ρεύματος και του τηλεφώνου, τον ιατρικό εξοπλισμό, τα φάρμακα και τα αναλώσιμα.
Μεθαύριο, Μ. Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, οι υγειονομικοί συναντώνται στα γραφεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στην Προξένου Κορομηλά 51, για να συζητήσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την αναζήτηση χώρου που θα στεγάσει το ιατρείο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συναντήσεις με εκπροσώπους του δήμου Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ και του Εργατικού Κέντρου.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου