Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών στο Ρέθυμνο

GOODnet
της Χαράς Βηλαρά
Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής, βασισμένος στην αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση είναι ο σκοπός του δικτύου ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών που σταδιακά ξεκινάει στο Ρέθυμνο.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο στο Ρέθυμνο την προηγούμενη Κυριακή, συμμετείχαν δεκάδες πολίτες του Ρεθύμνου οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει τόσο πως η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών είναι ενδεχομένως «αντίδοτο»
στην κρίση όσο πως αν αλλάξουμε νοοτροπία θα αποκτήσουμε και μεγαλύτερο βαθμό αυτάρκειας ατομικά και κοινωνικά και θα δημιουργήσουμε μια ηθική και ισότιμη κοινωνία και οικονομία.
Το δίκτυο αλληλέγγυου εμπορίου ξεκίνησε σαν ιδέα με πρωτοβουλία της ομάδας «Τσουκνίδα» και στη συνέχεια άρχισαν να συμμετέχουν στις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις μέλη φορέων και συλλογικοτήτων, όπως η ΕΛΜΕ, η Ένωση Γιατρών, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και άλλοι.
Έτσι στην εκδήλωση υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση προς συζήτηση, χωρίς να βάζει στεγανά, ως βάση διαλόγου και επεξεργασίας από τους συμμετέχοντες σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει το δίκτυο αυτό.
Σύμφωνα με την πρόταση, στο δίκτυο θα ανταλλάσσονται και προϊόντα (φυσικά, υλικά/τεχνητά, μεταποιημένα, μεταχειρισμένα, κ.ο.κ) και υπηρεσίες που παράγονται/δημιουργούνται από τα μέλη του, καθώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ούτε χωρίς το ένα ούτε χωρίς το άλλο.
Ο τρόπος ανταλλαγής είναι ένα θέμα που συζητήθηκε και φαίνεται πως προκρίθηκε αυτός της διυποκειμενικής συνεννόησης, κάτι που θα συζητηθεί και περαιτέρω.
Οι τρόποι ανταλλαγής που περιλαμβάνονταν στην πρόταση ήταν: 1. με κουπόνι, 2. με εργατοώρα, 3. με διυποκειμενική συνεννόηση.
Η ομάδα που έχει επεξεργαστεί μέχρι στιγμής το θέμα και κατέθεσε την πρόταση στην εκδήλωση, προτείνει τη διυποκειμενική συνεννόηση (την απευθείας συνεννόηση δηλαδή των δυο ατόμων που θέλουν να ανταλλάξουν προϊόντα – υπηρεσίες), θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει την απλούστερη, σταθερότερη και ασφαλέστερη βάση πάνω στην οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί το δίκτυο.
Οι λόγοι που προτείνεται αυτός ο τρόπος είναι γιατί γίνεται ανταλλαγή με τον άνθρωπο και το έργο του και όχι με κουπόνι ή την ώρα που παραπέμπει σε νόμισμα και τεχνητές μορφές αποτίμησης που επιβάλλει η αγορά (ευρώ - εργατοώρα). Έτσι διαμορφώνεται ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σκέψης όσο και οικονομίας.
Επίσης με τον συγκεκριμένο τρόπο δημιουργούνται πιο ουσιαστικές και ενεργητικές ανθρώπινες σχέσεις, εφόσον υπάρχει η αμφίδρομη ανταλλαγή, ενώ οι «συναλλασσόμενοι» παίρνουν οι ίδιοι την ευθύνη της ανταλλαγής και της συμφωνίας, ορίζοντας οι ίδιοι το δίκαιο και όχι εξωτερικοί παράγοντες.
Στο δίκτυο κάποιος θα μπορεί να προσφέρει προς ανταλλαγή, να ζητά να ανταλλάξει και να προσφέρει εθελοντικά.
Ήδη έχει φτιαχτεί μια λίστα με ανθρώπους που δηλώνουν τι προσφέρουν και τι ζητούν να ανταλλάξουν και επίσης τι προσφέρουν εθελοντικά η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη και μέσω διαδικτύου.
Πέρα επίσης από την ανταλλαγή άτομο με άτομο μπορεί να γίνεται ανταλλαγή μέσω «τριγώνου».
Για παράδειγμα αν παράγω αγροτικά προϊόντα και ζητάω τεχνικές εργασίες, επικοινωνώ με το άτομο που βλέπω στη λίστα να προσφέρει αυτό που θέλω και να ζητάει αυτό που προσφέρω εγώ.
Μπορεί όμως να γίνει και ως εξής: Αν θέλω να μάθω Γαλλικά και παράγω αγροτικά προϊόντα μπορώ να επικοινωνήσω πχ. με την Μαρία (η οποία ζητάει τεχνικό) και με τον Κωστή (ο οποίος ζητά αγροτικά προϊόντα και προσφέρει τεχνικές εργασίες).
Συναντιόμαστε και συμφωνούμε να δίνω τα προϊόντα μου στον Κωστή, αυτός να βοηθήσει τη Μαρία και εγώ να κάνω μαθήματα Γαλλικών με τη Μαρία. Επίσης κάποιος δεν χρειάζεται αναγκαστικά να ζητάει κάτι συγκεκριμένο, ούτε σημαίνει ότι ζητάει μόνο αυτά τα οποία αναφέρει στη λίστα. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να δούμε.
Η επόμενη συνάντηση για το δίκτυο θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στο Εργατικό Κέντρο στις 6 το απόγευμα.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου