Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Διαβουλεύσεις στην ΕΕ υπό την απειλή υποβαθμίσεων

 tvxsteam  Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για την κρίση το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς τα σύννεφα πιθανών υποβαθμίσεων πυκνώνουν ακόμη και πάνω από ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία θα λάβουν μέρος και υπουργοί Οικονομικών χωρών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, θα τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
 της 9ης Δεκεμβρίου και ειδικότερα η οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ, ύψους 200 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το Μάρτιο του 2012. Όπως είπε, το νέο Σύμφωνο για την σταθερότητα στην ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με τη συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).
Όπως αναφέρει το AFP, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 17:00 την Δευτέρα, προκειμένου «να συζητήσουν τι θα γίνει μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου».
Στη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η Βρετανία διαφοροποιήθηκε από τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για αυστηροποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν.
Συνεισφορά
Ειδικότερα, σε σχέση με το ΔΝΤ, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς κατά 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από τις χώρες της ευρωζώνης και 50 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό που θα συνεισφέρει κάθε χώρα, δεδομένου ότι από την ευρωζώνη μόνο το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτός ευρωζώνης η Δανία θα δώσει 5,4 δισ. ευρώ και η Σουηδία 11 δισ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με διευκρίνιση εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο απομονώθηκε εντελώς στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας του εκβιαστικού τρόπου διεκδίκησης ανταλλαγμάτων, προκειμένου να συναινέσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης, με αποτέλεσμα οι ηγέτες της ευρωζώνης να μην έχουν άλλη λύση από την επιλογή της μεθόδου της διακυβερνητικής συμφωνίας.
Αναφορικά με τις άλλες αναδυόμενες χώρες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία κ.λπ.) και την ελπίδα των Ευρωπαίων πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, ώστε να μπορέσει να στηρίξει περαιτέρω την ευρωζώνη, μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με την προετοιμασία της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη δημοσιονομική πειθαρχία, κυρίως νομικής υφής, δεδομένου ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμβατότητα αυτής της συμφωνίας με τη Συνθήκη, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν προσφυγές, κυρίως από τους Βρετανούς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι τεχνικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη, ώστε η συμφωνία να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και να επικυρωθεί το Μάρτιο από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Πάντως, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τις Βρυξέλλες αλλά και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι η έντονη δραστηριότητα, που έχουν αναπτύξει τις τελευταίες μέρες, οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αποτελούν συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους.
Την Παρασκευή ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της Γαλλίας, ενώ απείλησε ταυτόχρονα με υποβαθμίσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανέφικτη» από τεχνικής και πολιτικής άποψης την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των ευρωπαϊκών κρατών.
Από την πλευρά του ο οίκος Moody's το ίδιο βράδυ υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, στο «Αα3» το Βέλγιο, το χρέος του οποίου εξακολουθεί να θεωρείται οριακά ως καλής ποιότητας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αυτής, που είχαν αποκλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες, θα ξαναπάρουν την ανιούσα, δηλαδή θα φτάσουν εκ νέου στη ζώνη του 6%. Στην ανακοίνωσή του ο οίκος επεσήμανε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και οι υποχρεώσεις, που πηγάζουν από τη διάσπαση της Dexia, θέτουν υπό ισχυρή πίεση τα δημοσιονομικά της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου