Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Σημάδια διάλυσης στο Νοσοκομείο Χανίων

 του Δημήτρη Μαριδάκη Χανιώτικα Νέα
Χωρίς φιαλίδια για εξετάσεις αίματος κινδυνεύει να μείνει ολόκληρο το Νοσοκομείο Χανίων, στο οποίο τα σημάδια διάλυσης είναι παραπάνω από εμφανή.
Οι  γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού, όπως τονίζουν, καλούνται να αξιοποιήσουν τα λιγοστά φιαλίδια που έχουν απομείνει για την πραγματοποίηση εξετάσεων μόνο στα πιο βαριά περιστατικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ορθοπεδική Κλινική, στην οποία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 36 συνολικά ασθενείς, διαθέτει μόλις 3 φιαλίδια, ενώ ελάχιστα είχαν απομείνει έως χθες το απόγευμα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών!
Το πρόβλημα φαίνεται να έχει προκύψει λόγω του ό,τι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι προμηθευτές των συγκεκριμένων υλικών με συνέπεια να μην δίνουν φιαλίδια στο Γενικό Νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ασθενείς είναι πολύ μεγάλος, αφού οι χημικές και βιοχημικές εξετάσεις είναι βασικό εργαλείο, ώστε να εκτιμήσει ένας γιατρός τη φύση και τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο άρρωστος που προσέρχεται στο Νοσοκομείο.
«Αυτή τη στιγμή με την έλλειψη των φιαλιδίων για τις εξετάσεις αίματος ο γιατρός αναγκάζεται να επιλέξει ποιο είναι το πιο βαρύ περιστατικό που χρειάζεται εξετάσεις αίματος. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», επεσήμανε η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων, Κατερίνα Μανιμανάκη και πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά το Υπουργείο Υγείας με έναν τρόπο απίστευτα εγκληματικό προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες του στους γιατρούς του Νοσοκομείου».
Συνεχίζοντας η κα Μανιμανάκη αναφέρθηκε στην έκταση του προβλήματος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ορθοπεδική Κλινική διαθέτει 44 κλίνες και αυτή τη στιγμή έχει 36 νοσηλευόμενους ασθενείς. Τα φιαλίδια αίματος που έχει είναι μόνο 3. Επίσης, στα Επείγοντα είναι ελάχιστα τώρα και μέρες και καλύπτονται μόνο, με πολύ φειδώ, τα βαριά περιστατικά. Η κάθε Κλινική εδώ και πάρα πολλές ημέρες δανείζεται και ζητά φιαλίδια από κάποια Κλινική που της έχουν περισσέψει».
Η κα Μανιμανάκη υπογράμμισε ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τους γιατρούς: «Μας έχουν βάλει ως γιατρούς να κάνουμε επιλογή των πιο βαριών περιστατικών που πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος και αυτό είναι απαράδεκτο, είναι εγκληματικό. Δεν δεχόμαστε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Ολοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να εξεταστούν και όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα είτε είναι βαριά είτε είναι ελαφρύτερα να ελεγχθούν και να κάνουν τον εργαστηριακό τους έλεγχο, διότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε αυτό το σύστημα Υγείας», τόνισε η πρόεδρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Χανίων, ενώ ανέφερε ότι το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί δεν φαίνεται να είναι τυχαίο.
«Τα φιαλίδια είναι ένα στοιχειώδες εργαλείο και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει τώρα. Διότι ακούγεται ότι φορέας της ιδιωτικής υγείας είναι έτοιμος να αναλάβει καθ’ ολοκληρίαν τον τομέα των εργαστηρίων των δημόσιων Νοσοκομείων», υπογράμμισε, ενώ σχετικά με τα αίτια της έλλειψης που παρατηρείται σημείωσε: «Έχει δοθεί εντολή από το Υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι λεφτά υπάρχουν και μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να έχουν πληρωθεί όλοι οι προμηθευτές. Αν υπάρχουν λεφτά όμως δεν γίνεται να  μην έχουμε φιαλίδια για εξετάσεις αίματος!».
Επαναλαμβανόμενο φαινόμενο
Ερωτηθείσα η κα Μανιμανάκη, αν υπάρχουν ανάλογες ελλείψεις και σε άλλα βασικά υλικά, τόνισε ότι κατά καιρούς παρουσιάζονται προβλήματα σε πολλά στοιχειώδη πράγματα στο Νοσοκομείο.
«Πριν από κάποιες ημέρες είχαμε έλλειψη στα χαρτιά - ρολά που μπαίνουν στα κρεβάτια που βρίσκονται στα Επείγοντα. Αυτό είχε ως συνέπεια οι άνθρωποι να ξαπλώνουν πάνω στο κρεβάτι των επειγόντων όπου πριν είχε ξαπλώσει ο προηγούμενος άρρωστος και μπορεί να υπήρχε και αίμα. Έτσι οι νοσηλευτές μας καθάριζαν τα κρεβάτια των επειγόντων μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα με αντισηπτικό σπρέι για να μπορέσει να ξαπλώσει ο επόμενος άρρωστος γιατί δεν είχαμε ένα ρολό για να απλώσουμε και να ξαπλώσει ο επόμενος.
Αυτά είναι τριτοκοσμικές καταστάσεις», επεσήμανε η πρόεδρος των Γιατρών του Ε.Σ.Υ. και κατέληξε λέγοντας: «Στοκ φυσικά δεν υπάρχει, αλλά δεν μας πειράζει ότι δεν υπάρχει. Εμείς θέλουμε όταν τελειώνει κάποιο υλικό να έχει έρθει το επόμενο. Δεν θέλουμε αποθήκες γεμάτες υλικά, αλλά να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά, τα σωστά και καλά υλικά, που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου