Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδράσεις και στα Χανιά για τη "συνεργασία"

 Γ.Γεωργακάκης και Δ.Μαριδάκης
Χανιώτικα Νέα

Σε συγχώνευση της λειτουργίας τους φαίνεται να οδεύουν τα Νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου καθώς σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, τα δύο Νοσηλευτικά Ιδρύματα καλούνται να “συνεργαστούν”
προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε κατάρτιση ενιαίου σχεδιασμού κοινών υπηρεσιών, κοινών προγραμμάτων λειτουργίας Τμημάτων, Κλινικών και Εργαστηρίων καθώς και στη διάθεση επιστημόνων μεταξύ τους.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων με την πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών του Ε.Σ.Υ., Κατερίνα Μανιμανάκη, να κάνει λόγο για «υποβάθμιση της υγείας» και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή και θέλει ανθρώπους νεκρούς», ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης, τόνισε πως «οποιαδήποτε συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ. θα βγει εις βάρος όλων των πολιτών».
Από τη μεριά του, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα «Χ.Ν.» μαζί του, επεσήμανε ότι η εν λόγω απόφαση «είναι θέμα καθαρά συνεργασίας ούτε για συγχώνευση ούτε για συνένωση λέει τίποτα», ωστόσο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά όταν θα έχει, όπως τόνισε, καλύτερη εικόνα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (Δ.Υ.ΠΕ.) στο Ηράκλειο.   
Η απόφαση
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία αφορά συνολικά 18 συνολικά Νοσοκομεία 7 διαφορετικών Υγειονομικών Περιφερειών, αναφέρεται ότι εγκρίνεται η «συνεργασία» μεταξύ των συγκεκριμένων Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., ανά Υγειονομική Περιφέρεια, «στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό τομέα καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας σημειώνεται ότι:
«Η ανωτέρω συνεργασία θα επιτευχθεί μέσω των παρακάτω δραστηριοτήτων:
α) Στη νοσηλεία και περίθαλψη ασθενών στα Τμήματα και τις Ειδικές Μονάδες των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων. Οι ασθενείς αυτοί παραπέμπονται μετά από γνώμη του θεράποντος ιατρού του Νοσοκομείου νοσηλείας του. Η διακομιδή των ασθενών γίνεται μέσω του Ε.Κ.Α.Β. καθημερινά σε 24ωρη βάση.
Τα συνεργαζόμενα Νοσοκομεία θα ενημερώνουν καθημερινά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.) για τυχόν μεταβολές στη δυναμικότητα των διαθέσιμων κλινών.
Σε περίπτωση επείγοντος και μόνο περιστατικού επιτρέπεται η απευθείας διακομιδή περιστατικού από το Ε.Κ.Α.Β. στο συνεργαζόμενο Νοσοκομείο.
Η θεραπευτική και νοσηλευτική ευθύνη των νοσηλευομένων ασθενών ανήκει στο ιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό του συνεργαζόμενου Νοσοκομείου για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία.
Οι κάθε είδους δαπάνες νοσηλείας των ασθενών μέσω της συνεργασίας κοστολογείται με τα ισχύοντα για τα Δημόσια Νοσοκομεία και βαρύνει το Νοσοκομείο από το οποίο παραπέμπεται ο ασθενής, το οποίο στη συνέχεια την αναζητά από τον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα του νοσηλευόμενου ασθενή.
Οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων έχουν την ευθύνη του ελέγχου της τήρησης των ανωτέρω.
β) Στον ενιαίο σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη υγειονομικής ανάγκης της κάθε περιοχής σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
γ) Στην κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας Τμημάτων, Κλινικών, Εργαστηρίων και Μονάδων ιδίου γνωστικού αντικειμένου με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των υποδομών τους.
δ) Στη διάθεση επιστημόνων μεταξύ των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών αυτών και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών».
Επίσης, στην απόφαση τονίζεται πως η συνεργασία των δύο Νοσοκομείων θα επεκταθεί και «στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα μέσω των παρακάτω δραστηριοτήτων:
α) Στην από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων, μαθημάτων, διαλέξεων και συνεδρίων.
β) Στην από κοινού εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων.
γ) Στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
δ) Στη διάθεση του εξοπλισμού έρευνας κατοχής του κάθε Νοσοκομείου προς το συνεργαζόμενο Νοσοκομείο (χωρίς αποκλειστική σε κάθε περίπτωση χρήση) για την εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων και Κλινικών ερευνών.
Το λειτουργικό κόστος για την παραπάνω δραστηριότητα θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου στο οποίο διατίθεται ο εξοπλισμός».
Οι γιατροί
«Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Θέλει ανθρώπους νεκρούς», υποστήριξε χθες η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Χανίων, Κατερίνα Μανιμανάκη.
«Η συνεργασία μεταξύ Νοσοκομείου Ρεθύμνου και Νοσοκομείου Χανίων πάντα υπήρχε, πάντα καλύπταμε το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου σε κάποιες Κλινικές που υπολειτουργούσαν ή, εν πάση περιπτώσει, δεν είχαν την υποδομή να λειτουργήσουν. Αλλά αυτή τη στιγμή το Υπουργείο μιλά για συγχωνεύσεις, χωρίς να διευκρινίζει τι είδους συγχωνεύσεις θα είναι. Θα είναι συγχωνεύσεις διοικητικές ή θα είναι συγχωνεύσεις ολόκληρων Νοσοκομείων και Κλινικών;», αναρωτήθηκε η κα Μανιμανάκη.
Και πρόσθεσε: «Όπως και να ’ναι σημαίνει υποβάθμιση της υγείας, σημαίνει υποβάθμιση της περίθαλψης του λαού του Ρεθύμνου, σημαίνει φόρτος εργασίας παραπάνω για εμάς, σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Απλά πράγματα και καθαρά. Θέλει ανθρώπους νεκρούς. Συγγνώμη που το λέω στις κάμερες, αλλά αυτό θέλουν. Η ανθρώπινη ζωή ευτελίστηκε, την ευτέλισαν και εξευτέλισαν και το επάγγελμά μας», κατέληξε η κα Μανιμανάκη.
Οι εργαζόμενοι
«Πληροφορηθήκαμε τη συγχώνευση, η οποία προβλέπει συγχώνευση Νοσοκομείων και Κλινικών και μεταφορά επιστημονικού προσωπικού από τα Χανιά στο Ρέθυμνο. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε συρρίκνωση του Ε.Σ.Υ. θα βγει εις βάρος όλων των πολιτών», σχολίασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης.
Επίσχεση εργασίας
Ο κ. Κωνσταντουλάκης αναφέρθηκε και στην επίσχεση εργασίας που συνεχίζεται από τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο εδώ και μία εβδομάδα, τονίζοντας ότι «η απάντηση που έχουμε πάρει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου είναι ότι θα προχωρήσει στην καταβολή δεδουλευμένων (που αφορούν υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινά, Κυριακές και αργίες) ενός μηνός. Αυτό δεν μας εξυπηρετεί. Πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ λίγο και θα πρέπει το Νοσοκομείο να προχωρήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων για όλο το 2011».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «μας οφείλονται τρεις μήνες του 2011 και το 2012. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, το κονδύλι είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 2011, που σημαίνει ότι εφόσον δεν μας έφτασαν τα χρήματα για την προηγούμενη χρονιά φανταστείτε τι θα γίνει τη φετινή».



  


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου