Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εορταστικό "πακέτο" εκδηλώσεων στο δήμο Ρεθύμνου



GOODnet
Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με ένα κλικ εδώ
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων διοργανώνει και συντονίζει ο δήμος Ρεθύμνου για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
 Πολυπολιτισμική βραδιά
«Κέντρο βάρους» για το δήμο όπως είπε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη, είναι η πολυπολιτισμική εκδήλωση
σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης  Μεταναστών που θα γίνει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Νέων «για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη συνεύρεσή μας στο Ρέθυμνο, την πόλη που μας ενώνει».
«Άνθρωποι από την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη η πανευρωπαϊκή ένωση ρεθυμνιωτών και οι ρεθυμνιώτες μικροί και μεγάλοι θα συγκεντρωθούμε, θα χορέψουμε, θα εκπροσωπήσει ο καθένας τη χώρα του είτε σε γεύση είτε σε χορό ή μουσική αλλά πιο πολύ από όλα σε συντροφικότητα», είπε η κα Μπιρλιράκη.
Ο Ιμπραήμ Ζαμπία εκ μέρους του Συμβούλιου Ένταξης Μεταναστών τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης για την πόλη του Ρεθύμνου. «Είναι πολύ σημαντικό που γίνεται για τρίτη χρονιά μια τέτοια εκδήλωση για τους μετανάστες. Παρά τις αρνητικές  κινήσεις κάποιων που δεν αντιπροσωπεύουν την πόλη, η κοινωνία έχει αποφασίσει να είναι κοινωνία αλληλεγγύης», είπε.
Η ακολουθία της Τριθέκτης
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Χαρκιανάκης σημείωσε πως πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις παίζει η τοπική εκκλησία.
Σε συνεργασία του δήμου και της εκκλησίας διοργανώνεται τη Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων, η κοσμική ακολουθία της Τριθέκτης.
«Η Τριθέκτη ήταν μια ακολουθία που τελούνταν στο Βυζάντιο με ψαλμούς και συναπτές δεήσεις και ευχές στις διάφορες εορτές, εν προκειμένω στην εορτή των Χριστουγέννων όπου θα ακουστούν χριστουγεννιάτικοι ύμνοι», είπε ο κ. Χαρκιανάκης. 
Ο Γενικός Αρχιερατικός  Επίτροπος της Μητρόπολης Ρεθύμνου π. Νικόλαος Νικηφόρος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη και μίλησε για την ακολουθία της Τριθέκτης.
«Στο πνεύμα των Χριστουγέννων η μητρόπολη μας μέσα από μια άριστη συνεργασία με τον δήμο πραγματοποιεί εκδηλώσεις. Η ακολουθία της Τριθέκτης είναι άγνωστη για τον κόσμο μας και θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος, ιερέας θα είναι ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιωάννης Αλεξανδράκης, πρωτοπρεσβύτερος και διάκονος ο Στυλιανός Καλαϊτζάκης.
Τους ύμνους θα αποδώσει η βυζαντινή χορωδία του δήμου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Εμμανουήλ Σουριαδάκη και η χορωδία παραδοσιακής μουσικής Ρεθυμνου «Παύλος Βλαστός», υπό τη διεύθυνσης του Αντώνη Μιχελουδάκη.
Επίσης η Βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης στον Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνου, όπου θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, ιεροκήρυκας της Ιέρας Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου και τους ύμνους των Αγίων Δέκα Μαρτύρων και των Χριστουγέννων θα αποδώσει η βυζαντινή χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνσης του Ευάγγελου Καπαϊδονάκη.
Δημοτική Ενότητα Νικ. Φωκά
Το «παρών» στις εκδηλώσεις δίνει η δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά, σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους που διοργανώνουν καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις από το Ατσιπόπουλο μέχρι το τελευταίο άκρο του Νικ. Φωκα, τόνισε η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Αποστολάκη.
«Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η 3η Γενάρη όπου όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι συνεργάζονται σε μια εκδήλωση που περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, κάλαντα και ομιλία για το Βασίλειο το Μέγα», σημείωσε.
Η διευθύντρια το γυμνασίου Ατσιποπούλου Λένα Φωτοπούλου μίλησε για το παζάρι που γίνεται και σήμερα στον Πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, καλώντας τους ρεθυμνιώτες τόσο στο παζάρι όσο και την εκδήλωση που θα ακολουθήσει το απόγευμα με χορό, σκετς και μουσική, αλλά και κεράσματα που θα φέρουν οι γονείς.
«Έχουμε πολλά καλά και ζωηρά παιδιά στο σχολείο. Δεν θέλουμε όμως να τους μάθουμε μόνο γνωστικά αντικείμενα αλλά και να κάνουν και άλλα πράγματα, να φτιάξουν γλυκά, να γλεντήσουν, να αναπτύξουν δεσμούς αγάπης», είπε.
Η μαθήτρια του σχολείου, Μαρία Καλοκίδη, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να επισκεφθούν το παζάρι και την εκδήλωση για να ανταλλάξουν ευχές κα να διασκεδάσουν μαζί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου