Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

επιτηρείται τα επιστημονικά προγράμματα.

Κάτι δεν μου αρέσει στην πρόσφατη επίθεση της Γενετικής. Ξαφνικά μας βομβαρδίζουν επιστημονικά συμπεράσματα, γονιδιακού καθορισμού της συμπεριφοράς, με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα. Λόγω πιο σοβαρών ζητημάτων σε πολιτικό επίπεδο, χαμογελάμε και πάμε παρακάτω. Όμως, η πληροφορία εγγράφεται, αθροίζεται και όταν ωριμάσει θα καθορίζει ξαφνικά επιλογές κεντρικές με ρατσιστικό μεν, αλλά επιστημονικό δε περιεχόμενο. Όταν ξαφνικά ένα γεγονός αυξάνει σε συχνότητα,  μη εμφανώς αιτιολογημένα, κρύβει νομίζω μια πολιτική σκοπιμότητα. Η επιστήμη, τουλάχιστον στην Ιατρική είναι αποδεδειγμένα πια, κατευθυνόμενη και απόλυτα χρηματοδοτούμενη από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Όταν λέμε σήμερα βέβαια επιστήμη, εννοούμε πια την δικαιωμένη-αποδεδειγμένη γνώση πού ανακοινώνεται σε συνέδρια χρηματοδοτούμενα από  φ.εταιρείες, από δημοσιεύσεις σε περιοδικά που στηρίζουν οι φ.εταιρείες, εργασιών που έγιναν σε εργαστήρια Πανεπιστημίων ή φαρμακευτικών εταιρειών της Αμερικής, κυρίως και που έχουν άμεση εξάρτηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Και βλέπεις το υπέροχο, μόλις τελειώσει η περίοδος χάριτος, των  χρηματοδοτούμενων εργασιών και αφού το φάρμακο έχει καθιερωθεί στην αγορά, αρχίζουν να βγαίνουν μελέτες αμφισβήτησης του.
Και εκεί που γουστάρεις την επιστημονική προσέγγιση στη ζωή, όπως και την κοινωνική και την πολιτική σαν συνιστώσες της ολιστικής προσέγγισης που επιλέγεις για να πορεύεσαι, κοιτάς με το στόμα ανοιχτό. Η Επιστήμη, όσο πιο πολύ προϊόν στέλνει στην διάθεση του κέρδους, τόσο χάνει την ανεξαρτησία που την κρατά και στη ζωή. Δεν έχει άλλοθι κανένα. Καλύτερα μικρότερες ταχύτητες, που να προσφέρουν και χρόνο προσαρμογής και σίγουρα καλύτερα, χωρίς σχέση με το κέρδος και κατευθυνόμενη από τα κοινωνικά προβλήματα. Ο στόχος της έρευνας οφείλει να καθορίζεται από συλλογικές αποφάσεις. Το ένα είναι ότι δύσκολα τους πιστεύεις πια. Το πρώτο, όμως, είναι να σκεφτούμε το τι καθορίζει την κοινωνική συμπεριφορά με βάση την δική μας εμπειρική γνώση. Το αντικείμενο της μελέτης το έχουμε και το υποκείμενο -  μελετητής, είμαστε οι ίδιοι. Δεν χρειάζεται εργαστήριο γι αυτήν την μελέτη. Συνήθως, μελέτες τέτοιου είδους εξυπηρετούν, συγκεκριμένα συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου