Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ενισχύεται το πλαίσιο ελέγχων για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σε παρέμβαση που έκανε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Καρόλου Παπούλια, επισήμανε για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν στην Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, ώστε να χαραχθεί για πρώτη φορά Εθνική Πολιτική και Στρατηγική για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής είναι:
-Η ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης
-Η αξιολόγηση και ελαχιστοποίηση των κινδύνων, και ιδιαίτερα των νέων και αναδυόμενων, και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους
-Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών
-Η προαγωγή των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Υφυπουργός τόνισε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να κωδικοποιηθεί και να απλουστευθεί σε εθνικό επίπεδο το νομοθετικό μας πλαίσιο. Ήδη έχει κωδικοποιηθεί το 1ο μέρος της εθνικής νομοθεσίας που αφορά σε νόμους για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και σε σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Το 2ο μέρος της κωδικοποίησης που περιλαμβάνει Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και τα Προεδρικά Διατάγματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο 1ο, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.
Ο κ. Κεγκέρογλου έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας τη σημασία που έχει ο ελεγκτικός ρόλος του Σ.ΕΠ.Ε., καθώς το επεξεργαζόμενο νομοσχέδιο για την ουσιαστική του ενίσχυση σε θεσμικό ρόλο και σε ανθρώπινο δυναμικό αναμένεται να έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. και του Σ.ΕΠ.Ε., γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο τους ελέγχους στους χώρους εργασίας.
goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου