Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τα χρεοκοπημένα γουρουνάκια

Με την κρίση να συνεχίζει να εξαπλώνεται και να οδηγεί στη "σφαγή" τα χρεωκοπημένα "γουρουνάκια" (pigs - Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), η "λύκαινα" της Γερμανίας ζητεί ακόμη περισσότερο αίμα από τους αδυνάτους για να συνεχίσει τα δικά της οφέλη.
Δεν αναφέρομαι απλά στις εσωκομματικές της ανάγκες (θριαμβευτική επανεκλογή της Μέρκελ στο συνέδριο της CDU) ή στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις της, αλλά στη συνεχιζόμενη επίδειξη σιδηράς πυγμής επιβολής των συμφερόντων της Γερμανίας σε μια Ευρώπη που διαθέτει ευρώ χωρίς... οικονομική πολιτική.
Τρέχουμε λοιπόν σε μια "γερμανική" Ευρώπη αντί να προχωράμε "μαζί" με μια "ευρωπαϊκή" Γερμανία κι αυτό γίνεται σε βάρος φυσικά των πιο αδυνάτων, χωρών και κοινωνικών τάξεων.

Ο γνωστός Πολ Κρούγκμαν εύστοχα χαρακτήρισε τη Μέρκελ "Frau Nein", μια καγκελάριο που,
όπως ήδη είπαμε, προωθεί αδίστακτα μια εντελώς "στενή" γερμανοκεντρική πολιτική, αφήνοντας την Ευρωένωση να μένει πίσω από τα αναγκαία μέτρα στήριξης και αλληλεγγύης στις δοκιμαζόμενες οικονομίες, στη βάση ενός συνολικού πολιτικού, οικονομικού σχεδιασμού.
Η έκρηξη του ελλείμματος στην Ιρλανδία που επέφερε νέο άλμα στα spread (και όχι μόνο για το Δουβλίνο) και απώλειες σε πολλά χρηματιστήρια, ήρθε να δείξει τις διαρκείς αντιθέσεις και αποφάσεις μεταξύ των ευρωπαραγόντων.
Τα μεγάλα κερδοσκοπικά παιχνίδια καλά κρατούν εις βάρος των χωρών με μεγάλο χρέος και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί "αφεντάδες" ξαναφτιάχνουν αποθεματικά ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους αδυνάτους. Είναι προφανές ότι οι "μικροί" πληρώνουν ξανά και ξανά τα "σπασμένα" για λογαριασμό των... γιγάντων.
Οι ίδιοι που διαφήμιζαν (αν θυμάστε) τον... κέλτικο τίγρη (Ιρλανδία), οι ίδιοι τώρα σαν ύαινες ξεσκίζουν τις "σάρκες" του πάλαι ποτέ τίγρη - "υπόδειγμα"! Βλέπετε, οι φούσκες των τραπεζών της Ιρλανδίας κόστισαν πολλά για να "υποστηριχθούν" και τώρα θα κοστίσουν πολύ στους Ιρλανδούς εργαζόμενους και... άνεργους!
Στις περισσότερες χώρες οι διάφοροι ευρωνεοφιλελεύθεροι επιμένουν να προωθούν πολιτικές που επιτείνουν την κρίση και το αδιέξοδο (ενώ "ξαναμοιράζουν" πλούτο στους ισχυρούς) και έτσι βλέπουμε άγριες περικοπές και μεγάλες επιβαρύνσεις με τους προϋπολογισμούς σε Ελλάδα (μην ξεχνιόμαστε, πέρασαν οι κάλπες και η προπαγανδιστική "βιτρίνα" δεν χρειάζεται στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου) σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία (βλέπε συντάξεις), αλλά και Βρετανία κ.ά.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών δεν ανέχονται τέτοιες πολιτικές και συνεχίζουν τους αγώνες, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες για να σταματήσει ο ευρωνεοφιλελεύθερος κατήφορος.
Μια ευρωπαϊκά συντονισμένη και σχεδιασμένη οικονομική - κοινωνική πολιτική μπορεί και πρέπει να σταματήσει την πολιτική εκτροπή της Μέρκελ και των νεοφιλελεύθερων εταίρων της.
Είναι άμεση ανάγκη να φορολογηθούν οι μεγάλες χρηματιστικές συναλλαγές και να προκύψει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση στήριξης των οικονομιών (π.χ. με αγορές ομολόγων, έκδοση ευρωομολόγων κ.ά.). Χρειαζόμαστε μια κοινωνική -δημοκρατική- αλληλέγγυα Ευρώπη και όχι μια ευρωνεοφιλελεύθερη, κοινωνικά ερειπωμένη ήπειρο. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη των λαών και όχι των ευρωλησταρχών.
Του Δημήτρη Στούμπου στην Αυγή της 20/11/2010
από το TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου