Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η ανυπακοή είναι υγεία. Από το υποβαθμισμένο ΕΣΥ της κυβέρνησης και το θεοποιημένο ΕΓΩ του καπιταλισμού στο ΕΜΕΙΣ της υγείας που δικαιούμαστε.

Σχολιαστές χωρίς σύνορα
Γράφει η Jaquou Utopie
Εβδομάδα ουσιαστικά πολιτικής ανυπακοής στις διαταγές υποβάθμισης της Υγείας του Μνημονίου ήταν αυτή που πέρασε για το υγειονομικό προσωπικό αλλά και όσους χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες υγείας, ασθενείς ή υγιείς,  στα νοσοκομεία όλης της χώρας μετά το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για εφαρμογή ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. … Επανατοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της περίθαλψης και με στόχο να γίνει ξεκάθαρο ότι η υγεία δεν είναι πολυτέλεια που ανήκει σε λίγους ή εμπόρευμα από το οποίο το κράτος ή οι ιδιώτες θα θησαυρίσουν πατώντας στην ανάγκη που δημιουργεί η ασθένεια, οι υγειονομικοί άνοιξαν τις πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε όσους το χρειαζόταν, αμφισβητώντας έμπρακτα την πολιτική διακρίσεων του Υπουργείου Υγείας.

Η αρχή έγινε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου το υγειονομικο προσωπικό από τη Δευτέρα καλούσε τους ασθενείς να μην πληρώνουν το εισητήριο των 3 ευρώ που έχει επιβληθεί από το υπουργείο, όπως και να μην καταβάλουν το αντίτιμο για τις εξετάσεις που θα χρειαστεί να υποβληθούν. Και τη σκυτάλη πήραν πολλά νοσοκομεία της χώρας, όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης όπου γιατροί κατέλαβαν τα ταμεία του νοσοκομείου με στόχο να επιτραπεί η δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες και δεν δίστασαν να καταλάβουν και το γραφείο του ευαίσθητου Διοικητή του νοσοκομείου, όταν αυτός (πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών;) έδωσε εντολή στους διοικητικούς υπαλλήλους να μην σφραγίζουν τα παραπεμπτικά για εξετάσεις για τις οποίες δεν έχουν πληρώσει οι πολίτες και απομάκρυνε τις σφραγίδες από το ταμείο.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν όλη την εβδομάδα και φτάσαν στο νοσοκομείο του Ερυθρού στην Αθήνα, όπου γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και φοιτητές της κατειλημμένης Ιατρικής σχολής μπλοκάραν το Σάββατο, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, τα ταμεία του… Έτσι, έστω και αποσπασματικά αλλά με αποφασιστικότητα , ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο όρος δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους έγινε πράξη…
Οι κινήσεις αυτές του ιατρικού κόσμου έρχονται να απαντήσουν στη συστηματική προσπάθεια κατεδάφισης του Ε.Σ.Υ από την κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής κρίσης και στα πλαίσια του Μνημονίου που προβλέπει μεταξύ άλλων με σαφήνεια την ένταση του εισπραχτικού μηχανισμού των δημόσιων νοσοκομείων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τις στατιστικές της Eurostat και του ΟΟΣΑ είναι γνωστό πώς η Ελλάδα έχει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό δημόσιων δαπανών για την υγεία σε όλη την ΕΕ, περίπου στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και είναι πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ στις λεγόμενες «καταστροφικές δαπάνες υγείας», δηλαδή στον αριθμό νοικοκυριών που πτωχεύουν επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα περίθαλψης.
Σε μια χώρα που στερεί με τις μειώσεις μισθών, την καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκτίναξη της ανεργίας, την αξιοπρέπεια από τους πολίτες της, συστηματικά πλέον υποβαθμίζεται και το δικαίωμα στην υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μπει στην μέγγενη του Μνημονίου, αρχικά με περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 60% (από 2,2 δις ευρώ σε 800 εκατομμύρια) και στη συνέχεια με μια σειρά μέτρων που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας και μετατρέπουν το νοσοκομείο σε σουπερμάρκετ περίθαλψης. Είναι αδιανόητο με αυτό το δεδομένο, στην εποχή των νεόπτωχων να γίνει ανεκτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει πληρωμή των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ από τους ανασφάλιστους, δηλαδή το 15% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δε γίνονται, παρ’όλο που οι ανάγκες για προσωπικό είναι τεράστιες και υπολογίζονται σε 6.000 για γιατρούς αλλά και 30.000 για νοσηλευτικό – παραϊατρικό προσωπικό. Παράλληλα η έλλειψη υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού είναι πρωτοφανής και συνεχίζεται παρά τις επικοινωνιακές φούσκες δήθεν σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα “συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας”, ενώ οι εργαζόμενοι υγειονομικοί βλέπουν τους μισθούς να έχουν συρρικνωθεί με συνεχείς περικοπές κατά 15-25% των εισοδημάτων τους και σε αναμονή για το ενιαίο μισθολόγιο (που θα φέρει νέες περικοπές) δουλεύουν σε ρυθμούς εξοντωτικούς για να στηριχθεί ένα νοσοκομείο που μειώνει ακόμα και τις δαπάνες για εφημερίες. Η περικοπή των υπερωριών και των προγραμμάτων εφημεριών αύξησε τις ώρες αναμονής για τους ασθενείς στα επείγοντα, τον κίνδυνο λαθών εξαιτίας την κόπωσης γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρα τμήματα στα νοσοκομεία μένουν ακάλυπτα από κρίσιμες ειδικότητες, ιδιαίτερα στην επαρχία.
Μέσα στο καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος για την λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με τον οποίο επεκτείνονται τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία σε όλο το 24ωρο ακόμα και στα κέντρα υγείας, εισάγοντας ανερυθρίαστα στο δημόσιο νοσοκομείο την παροχή υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή με στόχο την κερδοφορία των νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα περικόπτονται και άλλο τα προγράμματα εφημεριών των γιατρών, ειδικά στις μάχιμες ειδικότητες πρώτης γραμμής. Το υπουργείο προτρέπει με χυδαίο τρόπο τους γιατρούς να συμμετέχουν σε αυτήν την επί πληρωμή των ασθενών λειτουργία, εφαρμόζοντας τον χρυσό κανόνα του νόμιμου άρα και ηθικού, και προβλέποντας ότι από τα έσοδα θα πληρώνονται τις επιπλέον αναγκαίες εφημερίες. Ενώ ήδη με εγκυκλίους των διοικήσεων πολλών ασφαλιστικών ταμείων καταργήθηκε η έγκριση μεγάλου αριθμού εξετάσεων και καλούνται οι ασφαλισμένοι να τις πληρώσουν από την τσέπη τους ακόμα και όταν εκτελούνται σε δημόσιο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για συγχωνεύσεις νοσοκομείων στις νέες Καλλικράτειες περιφέρειες, σε ένα κράτος που ήδη η δημόσια περίθαλψη όλων των βαθμίδων στην περιφέρεια είναι ένας χρόνιος ασθενής.
Κι ενω άνθρωποι έχουν φτάσει να χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, ο Υπουργός Υγείας έχει το θράσος να στοχοποιεί μετανάστες κι ανασφάλιστους λέγοντας ότι στοιχίζουν πολλά στο ΕΣΥ, ενώ με την απάνθρωπη αριθμητική του αφήνει στο απυρόβλητο τα δισεκατομμύρια ευρώ των υπερτιμολογήσεων, τους μεγαλεμπόρους των φαρμάκων και των αναλώσιμων, τους μεγαλογιατρούς και καθηγητές φακελάκηδες που μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας τους, τους εργολάβους των συνεργείων καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στα δημόσια νοσοκομεία που πληρώνονται διπλάσιο από ότι αν υπήρχε μόνιμο προσωπικό για να προσφέρουν χειρότερες υπηρεσίες και να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Όμως δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει ότι ο ανασφάλιστος, δηλαδή ο φτωχός, ο άνεργος, ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο άπορος δεν πρέπει να πληρώνει, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί . Αυτό που στην πραγματικότητα ισχύει σήμερα είναι ότι με το νέο ασφαλιστικό που καθιερώθηκε ήδη από την Πετραλιά, πριν γίνει η χειροτέρευσή του από τη σημερινή κυβέρνηση, για να έχει ένας εργαζόμενος βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ, επομένως να δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να μαζέψει 100 ένσημα το χρόνο, δηλαδή ουσιαστικά να έχει μόνιμη δουλειά η σύμβαση αορίστου χρόνου. Όλος σχεδόν ο κόσμος της μερικής απασχόλησης, της εποχιακής εργασίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της μαύρης εργασίας σε συνθήκες γαλέρας, αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη επισφάλεια, μένει κανονικά και με τον νόμο ανασφάλιστος και δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και οι “παράνομοι” μετανάστες.
Αυτή είναι η υγεία της εποχής της κρίσης.
Αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλο τον πλανήτη ενώ το κόστος περίθαλψης οδηγεί περίπου 100 εκατ. ανθρώπους το χρόνο στη φτώχεια, λέξεις όπως δικαίωμα, ισότητα, ζωή έχουν πεταχτεί ήδη στον καιάδα του καπιταλισμού. Αυτό που φαίνεται να θέλουν όλοι να κρύψουν πίσω από την κουρτίνα του θεάτρου των οικονομικών δεικτών είναι ότι ο άνθρωπος, όσο παντοδύναμος και βάρβαρος κι αν μπορεί να φαίνεται, στην ουσία του είναι η φύση του. Μια φύση που δεν κάνει διακρίσεις στην ασθένεια. Οι μόνοι που κάνουν διακρίσεις στην εποχή μας είναι αυτοί, που από τη πλάνη της βεβαιότητας και την ισχύ της οικονομικής τους επιφάνειας παίζουν με οδηγό το κέρδος μακάβριο παιχνίδι στις πλάτες πληθυσμών που δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει τη δύναμη της αλληλεγγύης.
Αυτό που κρύβεται πίσω από τις απειλές της χρεωκοπίας είναι ότι η αξιοπρέπεια στην ζωή, με υγεία ή με ασθένεια, χρειάζεται την πραγματική βούληση, είτε λέγεται πολιτική είτε ανθρώπινη είτε ταξική, της πλειοψηφίας της κοινωνίας που είναι οι παραγωγοί του πλούτου να κινηθεί με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντά της.
Στην εποχή των εμπόρων δημιουργείται μία φωνή αντίστασης από τους υγειονομικούς. Γιατροί και νοσηλευτές με όπλο την αξιοπρέπειά τους δημιουργούν ένα κίνημα στα νοσοκομεία που μπορεί να μιλάει χωρίς περιστροφές για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν, έγκαιρη και υψηλής ποιότητας υγεία για όλους, εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες, ανασφάλιστους. Και τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους για τη δημιουργία ενός δικτύου προληπτικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά και τριτοβάθμιας περίθαλψης που δεν θα γνωρίζει οικονομικά κριτήρια, αλλά θα έχει ως μέτρο την ανθρώπινη κατάσταση, και θα δημιουργεί ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας τόσο για τους ανθρώπους που θα το χρειάζονται όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτό.
Αν κάποιοι υγειονομικοί κάνουν με αποφασιστικότητα πράξη έστω και για λίγες ώρες, καλώντας και τους ασθενείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα αυτό, ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και την πίστη τους σε μία υγεία χωρίς διακρίσεις, που δεν ταυτίζει την ανθρώπινη ζωή και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση της ασθένειας με τις καμπύλες κέρδους τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε… Είναι άραγε τόσο περιορισμένες οι ανθρώπινες δυνατότητες που έχουν κατασκευάσει τον μαγνητικό τομογράφο και τη ρομποτική χειρουργική που τόσο απλά μπορούν να κατασταλούν από την κυρίαρχη ιδεολογία του φόβου , της ανασφάλειας και της κρίσης του καπιταλισμού ή αυτό που μας λείπει είναι η συνείδηση της συλλογικής μας δύναμης;
Διαβάστε επίσης ενδεικτικά:
•To blog της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών
•Ανοιχτή Συνέλευση για την Υγεία

Από την Ελευθεροτυπία:
•ΕΣΥ: Έτοιμες οι πρώτες συγχωνεύσεις
•Τελευταίοι σε κοινωνικό κράτος στην Ε.Ε.
Από την Αυγή:
•Δημήτρης Βαρνάβας: Ανθρωπιστικό “έγκλημα” στην Υγεία
•Από “αιφνίδιο θάνατο” απειλείται το ΕΣΥ
http://wp.me/pPn6Y-4cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου