Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

οι κυριότερες ειδήσεις σήμερα

Μία από τις πιο ιστορικές εφημερίδες, το «Βήμα», το Σάββατο βγάζει το τελευταίο φύλλο. O διευθυντής του Βήματος, Παντελής Καψής ανακοίνωσε και επίσημα στους εργαζόμενους το βράδυ της Πέμπτης την αναστολή της ημερήσιας έκδοσης της εφημερίδας.
Στο τελευταίο φύλλο λέγεται ότι θα υπάρχει άρθρο που θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του ΔΟΛ πήρε την απόφαση, ενώ θα περιέχει και γενικότερες αναφορές για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στα ελληνικά ΜΜΕ.
Ο εκδότης της εφημερίδας ενημέρωσε επίσημα την Ένωση Συντακτών ότι το καθημερινό «Βήμα» κλείνει και πως το φύλλο της Παρασκευής θα είναι το τελευταίο.
 naftemporiki

Προβληματισμένος για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur.
Προβληματισμένος για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischer Merkur.
«Δεν ανησυχώ ούτε για τη διάσωση του ευρώ ούτε για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι το η μελλοντική εξέλιξη της ΕΕ.
«Ανησυχώ ότι στη Γερμανία, η oμoσπονδιακή (κυβέρνηση) και οι τοπικές αρχές σταματούν σταδιακά να κοιτούν το κοινό καλό της Ευρώπης».
Η ταχεία λήψη αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από το να πρέπει να περνάει κάποια απόφαση από πολλά στάδια, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της αξιοπιστίας της ΕΕ ενώπιον των κρατών-μελών και των πολιτών της.
«Μία ημέρα δεν θα νιώθουν άνετα στην ΕΕ όλα τα κράτη μέλη της και επομένως ούτε και οι πλειονότητα των πολιτών της, καθώς θα έχει καταστεί ένα αφηρημένο ευρωπαϊκό κατασκεύασμα γι αυτούς», όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Γιούνκερ: Η Γερμανία δεν σκέφτεται το κοινό ευρωπαϊκό καλόΗ Γερμανία ίσως χάνει την οπτική του ευρωπαϊκού κοινού καλού αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα «Rheinischer Merkur». Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος για την επιβίωση του ευρώ και της Ε.Ε.
 "Ανησυχώ ότι η Γερμανία, η ομοσπονδιακή (σ.σ. κυβέρνηση) και οι τοπικές αρχές χάνουν σταδιακά την οπτική του κοινού ευρωπαϊκού καλού" τόνισε.
Τάχθηκε υπέρ των ταχύτερων αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά εξέφρασε την άποψη πως αυτό θα σήμαινε απώλεια αξιοπιστίας έναντι των κρατών μελών και των πολιτών τους.
"Κάποια ημέρα ορισμένα κράτη μέλη και κατά συνέπεια όχι η πλειοψηφία των πολιτών, δεν θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα τους φαίνεται ένα αφαιρετικό δημιούργημα" κατέληξε στις δηλώσεις του.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 enet.gr

3.000.000 Πορτογάλοι στην απεργίαΤου Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ Κοινή γενική απεργία, για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια, έκαναν χθες τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα στην Πορτογαλία, διαδηλώνοντας εναντίον των μέτρων λιτότητας που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την κρίση με το χρέος της χώρας.

Ερήμωσαν οι δρόμοι της Λισαβόνας χθες, στην πρώτη από το 2007 πανεθνική απεργία, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης
 Τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν, ενώ δεν λειτούργησαν οι περισσότεροι τομείς υπηρεσιών, από τις τράπεζες ώς την Υγεία, καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις μισθών και την αύξηση της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες, ο οποίος προσπαθεί να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που λένε ότι η Πορτογαλία θα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, επιμένει ότι θα τηρήσει πιστά την πορεία περικοπών σε μισθούς και αυξήσεων σε φόρους.
Τα συνδικάτα ανέφεραν σχεδόν καθολική συμμετοχή δασκάλων, σιδηροδρομικών, γιατρών, πυροσβεστών ακόμα και καλλιτεχνών. «Είναι η πιο επιτυχημένη απεργία που έγινε ποτέ», δήλωσε ο Ζοάο Ποέντσα, πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Εργατών. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων εκτίμησε ότι οι απεργοί ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, το 2010, τα μέτρα λιτότητας θα επιφέρουν νέα ύφεση, γιατί πλήττουν την κατανάλωση.
* Στην Πράγα, τα συνδικάτα σχεδιάζουν διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στη διάρκεια της γενικής απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου, εναντίον των περικοπών στο Δημόσιο.

Κατέλαβαν τον Πύργο της Πίζας και το ΚολοσσαίοΔεκάδες φοιτητές «κατέλαβαν» τον Πύργο της Πίζας και το Κολοσσαίο στην Ιταλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Μάλιστα οι φοιτητές ανάρτησαν από τον Πύργο πανό που έγραφε «όχι στη μεταρρύθμιση» των Πανεπιστημίων.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν σε άλλες ιταλικές πόλεις, για δεύτερη ημέρα ενώ ταραχές σημειώθηκαν στη Φλωρεντία.
Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους σε δύο χρόνια θητείας, οι οποίοι έχουν ως συνέπεια την περικοπή 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της παιδείας την πενταετία 2009-2013.
Η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.
Οι επικριτές της μεταρρύθμισης τονίζουν ότι αποσκοπεί κυρίως στην εξοικονόμηση χρημάτων, για παράδειγμα μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων καθορισμένου χρόνου εργασίας
δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.
Επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών έγιναν χθες στη Ρώμη ενώ, στις 17 Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές είχαν διαδηλώσει κατά της μεταρρύθμισης στη Ρώμη, στο Μιλάνο, τη Φλωρεντία και το Παλέρμο.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί στις 30 Νοεμβρίου από τη Βουλή.

Όμιλος Υγεία: Υποχώρηση τζίρου και ζημιές στο εννεάμηνοΥποχώρηση σημείωσε ο τζίρος του ομίλου «Υγεία» στο εννεάμηνο του 2010, διάστημα κατά ο οποίο ο όμιλος είχε ζημιές.
Ειδικότερα, κατά το εννεάμηνο του 2010 ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε στα 238,6 εκατ. ευρώ έναντι 263,3 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-9,4%).
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημιές 11,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 11,6 εκατ. ευρώ το 2009.
Για τη μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο στα 103 εκατ. ευρώ, έναντι 105,6 εκατ. ευρώ πέρυσι (-2,5%) και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 0,1 εκατ. ευρώ, έναντι 14,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009
kerdos on line


Της Ελένης Κομίνη

Σ ε δύο εβδομάδες υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις στρατηγικές της επιλογές όσον αφορά τις συμμετοχές της στο χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης σχέσεων με επενδυτές της ATEbank, κ. Παναγιώτης Σκουλαρίκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με εγχώριους και διεθνείς αναλυτές, για τα αποτελέσματα της τράπεζας.
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι έχει πλέον απομακρυνθεί το σενάριο της συγχώνευσης της ATEbank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ αναμένονται, όπως είπε, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει ένα άλλο, εναλλακτικό σενάριο συγχώνευσης κρατικών τραπεζών με την Αγροτική Τράπεζα.
Ο κ. Σκουλαρίκης τόνισε ότι εκτιμά ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την τράπεζα θα έχει ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2011. Ο ίδιος είπε ότι η διοίκηση της ΑΤΕbank έχει συμφωνήσει με το μεγαλύτερο μέτοχό του, το δημόσιο, να προχωρήσουν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, κατά 200 μονάδες.
 imerisia

Marfin Popular Bank: Οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2010
Τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €90.9 εκατ.(1), ως αποτέλεσμα της 18% αύξησης σε ετήσια βάση των εσόδων από τόκους σε €181.9 εκατ.
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €30.1 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2010, τριπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο
Τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €181.9 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2010 ενισχυμένα κατά 7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2009 και 2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2010, αγγίζοντας το υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών
Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €51 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2010, κυρίως ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εργασιών της Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου
Το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 4%, σε τριμηνιαία βάση, σε €256.7 εκατ., υποδηλώνοντας τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των εσόδων
Η ροή των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε μείωση κατά 21% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού
Ο δείκτης προβλέψεων ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, ακολουθώντας την τάση της ροής των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης σε 51.2% το γ’ τρίμηνο 2010, πλήρως ευθυγραμμισμένος με το στόχο του Ομίλου για την δημιουργία πλεονάσματος προβλέψεων για κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε σε 7.1% το γ’ τρίμηνο 2010 από 6.6% το β’ τρίμηνο 2010, εν μέρει επηρεασμένος από το επίπεδο του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων που παρέμεινε στα επίπεδα του β’ τριμήνου 2010
Η ρευστότητα του Ομίλου διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να παραμένει αμετάβλητος στο 105%
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε κατά 30 μονάδες βάσης το γ’ τρίμηνο 2010 και διαμορφώθηκε σε 11.8%, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας αλλά και της βελτιστοποίησης των στοιχείων του ενεργητικού
Η επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και η έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου αναμένονται να ενισχύσουν τον αναμορφωμένο (proforma) δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου σε 16.0% βάσει στοιχείων εννεαμήνου 2010
Ο Όμιλος αποφάσισε την είσοδο του στην αγορά της Κίνας, μέσω γραφείου αντιπροσωπείας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το α’ τρίμηνο του 2011; η απόφαση αυτή είναι συνεπής με τη στρατηγική του Ομίλου να διεκδικήσει ένα αυξανόμενο μερίδιο στις τραπεζικές εργασίες των αναδυόμενων αγορών
(1) Εξαιρουμένης της έκτακτης φορολογικής εισφοράς €8.2 εκατ. στο β΄ τρίμηνο του 2010

Πηγή:www.capital.gr

Πρόγραμμα σκληρής λιτότητας ανακοίνωσε η Ιρλανδίa
  πηγή: http://www.ant1online.gr/ 
H κλονιζόμενη κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε δραστικό πρόγραμμα περικοπών των δαπανών και αύξησης των φόρων, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καταστροφικής τραπεζικής κρίσης στην χώρα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των όρων για την διεθνή βοήθεια.
Στο 4ετές πρόγραμμα προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση ύψους 15 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί και ο μηχανισμός διάσωσης Ε.Ε-ΔΝΤ, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση του κ. Brian Cowen θα παρουσιάσει και τον πολύκροτο προϋπολογισμό του 2011, του οποίου η επικύρωση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από τις συνολικές περικοπές των 15 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-14, τα 6 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2011.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται ότι το έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,1%, του 2012 στο 7%, του 2013 στο 5,5% και του 2014 στο 2,8%. Από τα πιο δραστικά μέτρα του προγράμματος, είναι η μείωση του ωρομισθίου κατά 1 ευρώ στα 7,65 ευρώ, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 24.750 σε σχέση με τα επίπεδα του 2008 και περικοπές ύψους 2,8 δισ. ευρώ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με ιρλανδικά δημοσιεύματα, η κατάσταση της οικονομίας είναι τόσο κρίσιμη, που το Δουβλίνο πιθανόν να διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα στις καταποντιζόμενες τράπεζες πολύ σύντομα, ίσως το σαββατοκύριακο, πριν ακόμη διανεμηθούν χρήματα από τον μηχανισμό διάσωσης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το υψηλό οικονομικό κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου θα έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβαθμίστηκε σε «Α» από «ΑΑ-«, ενώ η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «Α-1» από «Α-1+». Επιπλέον, οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αρνητικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης.
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση, με τους Πράσινους που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να ζητούν εκλογές, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζητά από όλους τους πολιτικούς παράγοντες να στηρίξουν τον προϋπολογισμό και να προκηρυχτούν οι εκλογές με το νέο έτος.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το Δουβλίνο θα προχωρήσει στην κρατικοποίηση και της Bank of Ireland στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης της Ιρλανδίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Anglo Irish Bank βρίσκεται ήδη υπό κρατικό έλεγχο.

Επιστήμη - Διατροφή και Υγεία - Νέα ευρωπαϊκή έρευνα (με ελληνική συμμετοχή) προτείνει δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες κατά της παχυσαρκίας(ANA)
Η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και παράλληλα φτωχή σε κατεργασμένους υδρογονάνθρακες και άμυλο, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι, είναι ιδανική για την απώλεια βάρους, χωρίς ακρότητες και…βάσανα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διατροφική έρευνα ευρωπαίων επιστημόνων. Οι ερευνητές θεωρούν, με βάση τα ευρήματά τους, ότι οι υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις στην Ευρώπη «δεν είναι επαρκείς για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία». Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τόμας Μάινερτ Λάρσεν του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ονόμασαν την έρευνά τους -που χρηματοδοτήθηκε με 14,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ- με το ελληνικό όνομα «Διογένης». Στην μελέτη συμμετείχε και η ελληνίδα διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης. «Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, με πιο πολύ άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά και όσπρια, και παράλληλα με λιγότερες θερμίδες από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί. Με αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούμενες από 938 ενηλίκους ηλικίας 18 - 65 ετών και 827 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα επί οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά ο καθένας. Σημαντικός εμφανίζεται στη νέα δίαιτα ο ρόλος του λεγόμενου «γλυκαιμικού δείκτη», που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση διαφόρων τροφών. Η νέα δίαιτα δείχνει ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, οι άνθρωποι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως. Μια δίαιτα με χαμηλές πρωτεΐνες, αλλά με τροφές που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη, τελικά προσθέτουν κιλά. Δυστυχώς οι περισσότερες ετικέτες τροφίμων δεν αναφέρουν το γλυκαιμικό δείκτη τους. Για τα παιδιά ειδικότερα (το 45% των οποίων ήσαν υπέρβαρα), υπήρξε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής “Pediatrics”. Αφού τα παιδιά ακολούθησαν τη δίαιτα των γονιών τους, η παχυσαρκία τους μειώθηκε κατά 15%.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΑΠΕΑδίστακτοι, ασύδοτοι και επικίνδυνοι για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες
Αμέσως μετά την απόφαση των ναυτεργατών για νέα 48ωρη απεργία, ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απ. Βεντούρης, επανήλθε δριμύτερος για να δείξει το λυσσαλέο απύθμενο ταξικό μένος, απέναντι στους ναυτεργάτες αλλά ενάντια και στο ΚΚΕ.
Με ανακοίνωση της ΕΕΝ με αφορμή τη συνέχιση της ναυτεργατικής απεργίας, οι εφοπλιστές μέσω του Βεντούρη, εξαπολύουν νέες συκοφαντίες σε βάρος των ναυτεργατών. Αλλά εκεί που έδειξαν ότι είναι κάτι παραπάνω από αδίστακτοι, είναι η ανακοίνωση κατά του ΚΚΕ. Απαντώντας η ΕΕΝ, στο σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, (βλέπε 1η σελίδα) για τις απειλές των εφοπλιστών εναντίον των απεργών ναυτεργατών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα «έργα και τις ημέρες» τους, σημειώνει με θράσος:
«Η Ενωσή μας δεν είναι πολιτική και δεν πρέπει ούτε μπορεί να εμπλακεί σε πολιτική αντιπαράθεση, επίσης όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανεχθεί συκοφαντίες, βαρύτατους χαρακτηρισμούς και αστήρικτες κατηγορίες που φανερώνουν έλλειψη επιχειρημάτων και ύπαρξη αγωνίας και πανικού.
Καλούμε το ΚΚΕ να αναγνωρίσει το ολίσθημά του και να ανακαλέσει το δελτίο τύπου αυτό, άλλως να αναζητήσει στον δικό του χώρο και στο δικό του παρελθόν τα περί στυγνής εκμετάλλευσης συνανθρώπων, εκβιαστών, ληστών και μαζικών εγκλημάτων. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρει πλούσιο υλικό».
Το θράσος των εφοπλιστών πράγματι έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ελέω κυβερνήσεων και κράτους. Την ίδια ώρα που θέλουν τους ναυτεργάτες σκλάβους χωρίς δικαιώματα, την ίδια ώρα που ζητούν από την κυβέρνηση πλήρη ασυδοσία για να κάνουν κουμάντο στη θάλασσα σκυλοπνίγοντας ναυτεργάτες και επιβάτες με μοναδικό κίνητρο την απληστία του κέρδους, πάει πολύ να εγκαλούν το ΚΚΕ. Είναι αδίστακτοι απολαμβάνοντας ασυλία όταν βουλιάζουν τα βαπόρια τους και μένουν ατιμώρητοι, όταν επιβάλλουν δρομολόγια στα νησιά με πανάκριβο εισιτήριο (μια ολόκληρη σύνταξη χρειάζονται οι γέροντες για να μετακινηθούν από και προς τα νησιά), όταν απαιτούν να κάνουν δρομολόγια μόνο εφόσον έχουν πληρότητα, όταν εκβιάζουν για κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να υπάρχουν θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Πάει πολύ όταν τα σαπάκια τους είναι κίνδυνος - θάνατος για τη ζωή ναυτεργατών και επιβατών, να μιλούν για «στυγνή εκμετάλλευση συνανθρώπων, εκβιαστές, ληστές και μαζικά εγκλήματα» στο ΚΚΕ. Και όλα αυτά, τα λένε αυτοί που έχουν φτάσει ανοιχτά να απειλούν ότι «θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο» αν δε γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις τους για το πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, για να έχουν καθεστώς γαλέρας στα πλοία, όταν ξεδιάντροπα επιχαίρουν τη συνδαχείριση του Αιγαίου σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια, με την προϋπόθεση ότι δε θα τους πειράξουν τα καράβια (δήλωση Βεντούρη 3 Νοέμβρη 2010), όταν μόνο από δύο ναυάγια, το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και το «ΔΥΣΤΟΣ», έστειλαν στον υγρό τάφο 101 ανθρώπους. Αυτά αν δεν είναι εγκλήματα, τι είναι;
rizospastis

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
 Μετά τη φωτιά που έβαλε στα... μπατζάκια της κυβέρνησης η τρόικα προχθές, ζητώντας της να προωθήσει δέκα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, για να πάρει την τέταρτη δόση του δανείου τον ερχόμενο Μάρτιο, από χθες άρχισε το τρέξιμο.
 Ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη οχτώ υπουργών οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων, ζήτησε με επίμονο τρόπο να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο επόμενο τρίμηνο στα θέματα της ανάπτυξης: να προωθηθούν το συντομότερο όλες οι σχετικές εκκρεμείς νομοθετικές πρωτοβουλίες, να επιταχυνθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, να ολοκληρωθεί ο αναπτυξιακός νόμος, να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων.
Τα πιο πολλά από αυτά τα θέματα περιέχονται στο Μνημόνιο και θα έπρεπε να είναι έτοιμα από τον Σεπτέμβριο. (Αναλυτικά θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, με εισήγηση του Γ. Παπακωνσταντίνου.)
Αλλες εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν επίσης μέχρι το τέλος του έτους είναι: η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η επιτάχυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Στο ίδιο διάστημα αποφασίστηκε να παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (ακίνητα, υποδομές, λιμάνια...). Για τις αποκρατικοποιήσεις επέμεινε ιδιαίτερα χθες στη σύσκεψη ο Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς, όπως είπε, μόνο μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις «θα φτάσουμε στο στόχο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις μεγάλες επενδύσεις Χάρης Παμπούκης αναφερόμενος επί της ουσίας στα εμπόδια που υπάρχουν για να αποδώσει το fast track, περιέγραψε την ανάγκη ενός νομοσχεδίου μέσα στον Δεκέμβριο, που θα επιταχύνει τις απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές άδειες και τις περιβαλλοντικές μελέτες. Υποστήριξε ακόμη ότι το fast track είναι ένα καλό βήμα, αλλά όχι επαρκές, γιατί, όπως είπε, οι επιχειρηματίες απαιτούν ένα ελκυστικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά και με απλούστευση των διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο fast track θα είναι του Ελληνικού.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ο αναπτυξιακός νόμος είναι σχεδόν έτοιμος (σ.σ. ωστόσο δεν θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα πάει σε προσεχή συνεδρίαση). Το υπουργείο Ανάπτυξης θα ζητήσει να καταγράψουν οι περιφερειάρχες όλα τα ώριμα έργα, ούτως ώστε το ΕΣΠΑ να κερδίσει έναν χρόνο, για να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο και μέρος της περικοπής από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.
Ο υπουργός επικαλέστηκε φόρτο εργασίας της Βουλής για την καθυστέρηση πολλών ρυθμίσεων τόνωσης επιχειρηματικότητας, ενώ σε άλλη σύσκεψη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μέσα στο 2011 θα διατεθούν στην αγορά 5 δισ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα 2,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, που έχει σχέση με το λεγόμενο «καλάθι προϊόντων» κατά περιφέρεια.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί: Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Δ. Ρέππας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, Επικρατείας, Χ. Παμπούκης. *

enet

Πούτιν: Ο Ρώσος πρωθυπουργός στο Βερολίνο για συζητήσειςΠρόταση «ένωσης» Ευρώπης - ΡωσίαςΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 Τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, η οποία θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, πρότεινε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «δίδαγμα» από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την οποία αποδίδει σε «δομικά» αίτια των παγκόσμιων ανισορροπιών.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έφτασε, χθες το βράδυ, για διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο και σήμερα θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, όμως, απάντησε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται από τη Ρωσία δεν κινείται προς την κατεύθυνση μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών «από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ», την οποία επιθυμεί ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε ολοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Πούτιν πρότεινε Ρωσία και Ε.Ε. να επιδιώξουν μία «αρμονική σύνθεση των δύο οικονομιών τους, οι οποίες διαθέτουν συμπληρωματικούς αναπτυξιακούς παράγοντες», όπως τεχνολογία, αποθέματα φυσικών πόρων και επενδυτικά κεφάλαια, εστιάζοντας σε πέντε σημεία:
Πρώτον, «τη διαμόρφωση μιας αρμονικής οικονομικής κοινότητας από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ».
Δεύτερον, «μία κοινή βιομηχανική πολιτική».
Τρίτον, «την ιδέα ενός κοινού συμπλέγματος» στον τομέα της ενέργειας.
Τέταρτον, μία «στενή εταιρική σχέση» στο επίπεδο της έρευνας και της τεχνογνωσίας.
Πέμπτον, την άρση των εμποδίων στις εμπορικές επαφές με την κατάργηση της υποχρέωσης βίζας που ισχύει σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.
Με το ΝΑΤΟ
Η Ρωσία θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ τη διέλευση θωρακισμένων οχημάτων του από το έδαφός της με προορισμό το Αφγανιστάν, με βάση μια διευρυμένη συμφωνία μεταφοράς, η οποία θα μειώσει την εξάρτηση της Μόσχας από το Πακιστάν, ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ.
«Νερό στο κρασί»
«Πρέπει να βάλω λίγο νερό στο κρασί του κυρίου Πούτιν. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ρωσίας δεν πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και τη Λευκορωσίας, κάτι που το Βερολίνο βλέπει με κακό μάτι.
Ετοιμάζουν νέο «ψαλίδισμα» στις συντάξεις
Πρόταση για κατάργηση δώρων και μείωση σύνταξης στο Μετοχικό Ταμείο
Επανέρχονται σχέδια αύξησης των εισφορών και παρακράτησης μισθού για το Ταμείο Πρόνοιας
Μεγάλες ελλείψεις που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις στο Ταμείο Επικούρησης
Στα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων επικεντρώνεται αυτή την περίοδο η οξεία επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και οι άλλοι μηχανισμοί και διεθνείς οργανισμοί των κεφαλαιοκρατών.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) επαναφέρει στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την πρόταση που είχε κάνει πριν ένα μήνα, με ακόμα χειρότερους όρους. Υπενθυμίζεται ότι το ΜΤΠΥ καταβάλλει ένα είδος επικουρικής σύνταξης (το χορήγημα) η οποία κυμαίνεται από 96 έως 240 ευρώ. Σήμερα η διοίκηση επιδιώκει:
Την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
Τη μείωση της σύνταξης για τους ήδη συνταξιούχους κατά 10%.
Τη μείωση της σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%.
Τη μείωση της κατώτερης σύνταξης (96 ευρώ) κατά 35%.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών φέρεται ότι εξετάζει και πάλι το ζήτημα της επιβολής επιπλέον εισφοράς στους δημόσιους υπαλλήλους και την παρακράτηση ενός μισθού από τους νεοεισερχόμενους, με πρόσχημα την καθυστέρηση της πληρωμής του εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προωθούσε και η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να προλάβει όμως να το υλοποιήσει.
Με αυτές τις νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων υποτίθεται ότι θα αντιμετωπιστεί το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που αδυνατεί εδώ και καιρό να καταβάλει το εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το ΤΠΔΥ οφείλει το εφάπαξ σε περίπου 20.000 δικαιούχους, για την καταβολή του οποίου απαιτείται ποσό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς πληρωμής του εφάπαξ, για να το εισπράξει κάποιος που βγαίνει στη σύνταξη πρέπει να περιμένει 36 με 39 μήνες!
Επίσης τεράστιο πρόβλημα ως προς το χρόνο χορήγησης των επικουρικών συντάξεων αντιμετωπίζει και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Συνολικά εκκρεμεί η διεκπεραίωση 34.000 αιτήσεων (οι 25.000 έχουν κατατεθεί από τις αρχές του 2010) το σύνολο των οποίων αναμένεται να εξεταστεί στη διάρκεια τεσσάρων ετών! Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού (είναι κενές το 36% των οργανικών θέσεων) και μηχανοργάνωσης, στην ακατάλληλη κτιριακή υποδομή.
Τα οξύτατα οικονομικά - και όχι μόνο - προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία οφείλονται αποκλειστικά στην πολιτική της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους και των περιουσιών τους από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και το κεφάλαιο. Επιπλέον, μεγάλες οικονομικές ζημιές έχουν υποστεί τα Ταμεία και από την πολιτική του χρηματιστηριακού τζόγου που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν όλα τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το ΤΕΑΔΥ είδε το 2008 τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που κατείχε να κατρακυλάνε κατά 30% μέσα σε 42 μέρες, ωστόσο σαν να μην τους έφτανε αυτό, πριν περίπου ένα μήνα η πλειοψηφία της διοίκησής τους αποφάσισε να «τζογάρει» και άλλο μέρος των αποθεματικών του, αγοράζοντας και άλλες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος του Ταμείου, Α. Κιντής, για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αποτελεί ...«ηθική υποχρέωση» για να στηριχθεί η οικονομία που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση! Η απόφαση αφορά στην αγορά ενός εκατομμυρίου μετοχών που κοστίζουν περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
rizospastis

Αϊτή-Περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να σταλούν στην Αϊτή για να ελεχθεί η επιδημία χολέρας, δηλώνει αξιωματούχος του ΟΗΕ (ΑΠΕ)
 
Η Αϊτή έχει ανάγκη μεγάλου αριθμού ξένων νοσηλευτών και γιατρών για να αντιμετωπισθεί η επιδημία χολέρας, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.
Περίπου 1000 εκπαιδευμένοι νοσηλευτές και τουλάχιστον 100 περισσότεροι γιατροί πρέπει να σταλούν επειγόντως στην Αϊτή για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, που έχει πλήξει τη χώρα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Εξαιτίας της χολέρας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 Αϊτινοί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινώς.
"Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα", δήλωσε η Βάλερι Άμος, βοηθός γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις, η οποία επισκέφθηκε την Αϊτή σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί για την κατάσταση.  "Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, χρειάζονται άνθρωποι, περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές, περισσότεροι άνθρωποι που να μπορούν να βοηθήσουν", δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Πορτ-ο-Πρενς.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω της χολέρας ίσως να πλησιάζει τους 2.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να νοσήσουν. Οι άνθρωποι του ΟΗΕ στην Αϊτή εκτιμούν ότι η επιδημία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο.
Η Βάλερι Άμος πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα απευθυνθούν σε χώρες όπως η Κούβα  και οργανώσεις αρωγής, που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν άμεσα ιατρικό προσωπικό. Η Κούβα έχει ήδη στείλει περίπου 400 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στην Αϊτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου