Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Επιλογή ειδήσεων

Με αλεξιπτωτιστές αποκλείστηκε η τεράστια φαβέλα Κουμπλέξου ντου Αλεμάου στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου κατέφυγαν περίπου 200 φερόμενοι ως κακοποιοί μετά από έφοδο του στρατού και της αστυνομίας σε κοντινή παραγκούπολη.
Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, που συνεχίζονται, μεταξύ στρατού της Βραζιλίας και συμμοριών ναρκωτικών, ανήλθε στους 46, ενώ οι συλλήψεις είναι 197.
Τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν την διαφυγή εκατοντάδων ενόπλων μελών συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά από την κοντινή παραγκούπολη Βίλα Κρουζέιρου, μετά την έφοδο της αστυνομίας της Βραζιλίας με υποστήριξη τεθωρακισμένων του στρατού και ελικοπτέρων.

Η παραγκούπολη στην οποία εκτιμάται ότι κρύβονται τα μέλη των συμμοριών περιλαμβάνει συνολικά 15 φαβέλες με 400.000 κατοίκους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα διεξαχθεί μία ακόμα επιχείρηση σε αυτή την περιοχή με τη συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας.
Οι φαβέλες αυτές ελέγχονται από την Comando Vermelho (CV), μια από τις πιο παλιές και πιο ισχυρές συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών που διοικείται από τον Μάρσιου Νεπομουτσένου. Αυτός κατηγορείται από την αστυνομία ότι από τη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του, δίνει τις εντολές.
Στις επιχειρήσεις για την επιβολή αστυνομικού ελέγχου στις παραγκουπόλεις λαμβάνουν μέρος πάνω από 20.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Η Βραζιλία ετοιμάζεται να διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2014 και τους ολυμπιακούς αγώνες το 2016, κυρίως στο Ρίο και στόχος των αρχών είναι να διαλύσουν τις συμμορίες που «κυριαρχούν» στις φαβέλες.
Αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έδωσε την άδεια στο στρατό να αναπτυχθεί στην πόλη και χθες σημείωσε ότι δε θα συλλαμβάνουν πολίτες, κάτι που είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Ο στρατός παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις από την Τετάρτη, με έξι τεθωρακισμένα και άλλο εξοπλισμό
Ο Λούλα ανακοίνωσε την ανάπτυξη 300 ομοσπονδιακών αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων, 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, και τη χρήση εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης και εξοπλισμού επικοινωνιών.
Από τη Γουιάνα, όπου συμμετείχε στην Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), ο Λούλα δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης έχουν την «πλήρη στήριξή» του στις προσπάθειές τους για την πάταξη της εγκληματικότητας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι οι έμποροι ναρκωτικών κλήθηκαν να παραδοθούν, και προειδοποιήθηκαν ότι η κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει. «Είμαστε σε θέση να εισβάλουμε στο Αλεμάου οποιαδήποτε στιγμή. Είναι καλύτερα να παραδοθούν τώρα όσο ακόμη μένει καιρός, γιατί όταν εισβάλουμε, όλα θα γίνουν δυσκολότερα», δήλωσε ο Σέρζιου Ντουάρτε, ο διοικητής της στρατονομίας.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους ναρκωτικών διεξάγονται μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης «carioca Afroreggae», δήλωσε στον Τύπο ο Ζουζέ Τζούνιορ, ο διευθυντής της οργάνωσης.
Σημειώνεται, ότι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να υπάρξει σφαγή σε περίπτωση εισβολής στο Αλεμάου.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα μιας επιχείρησης στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα των 15 φαβέλων, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένων και με τους δρόμους του να είναι στενοί και απότομοι.
TVXS

Αλληλεγγύη ή trafficking;
Καρτερός Θανάσης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/11/2010
Δεν είναι, φαίνεται, και τόσο δύσκολο να αποσπάσει τελικά χειροκροτήματα μια μικρή χώρα από τους μεγάλους της Ευρωζώνης. Προχθές λόγου χάρη Σαρκοζί και Μέρκελ δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας. Όπως εντυπωσιασμένοι είχαν δηλώσει πριν από λίγους μήνες από το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας. Η οποία τα πάει μια χαρά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπόι, που τη μέρα των γαλλογερμανικών συγχαρητηρίων στην Ιρλανδία συγχάρηκε την Ελλάδα για το «απίστευτο επίτευγμα» να μειώσει το έλλειμμα 4%.
Τι χρειάζεται συνεπώς για να χτυπήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης τους αντιπροσώπους τους σε μια μικρή χώρα στην πλάτη; Μα να είναι οι τελευταίοι τολμηροί, θαρραλέοι, αποφασιστικοί (όλα αυτά τα επίθετα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί) στις περικοπές, στην επιδείνωση της ζωής των λαών τους εν ονόματι της σωτηρίας των δανειστών, του ευρώ και της ευρωπαϊκής ψυχής μας.
Αφού δηλαδή δώκαμε ό,τι δώκαμε, για να μιλήσουμε για τα δικά μας, στις γαλλικές τράπεζες και στα θηριώδη γερμανικά πλεονάσματα, τώρα συγχαίρουν τους αρχηγούς μας που αποφάσισαν να δώκουν επί δέκα και επί εκατό στους δανειστές -Γάλλοι και Γερμανοί στην πλειοψηφία τους όλως τυχαίως.
Ναι, αλλά μας βοηθούν, ακούμε στην επίσημο κυβερνητική γλώσσα, αλλά και στην καθʼ ημάς παπαγαλική διάλεκτο. Βέβαια! Πρώτα μας βοήθησαν να πάρουμε τα δανεικά από τις δικές τους τράπεζες. Ύστερα μας βοήθησαν να τα φάμε όλοι μαζί με τις δικές τους Ζήμενς και Χόχτιφ και τις θυγατρικές τους. Και τώρα μας βοηθούν με όρους οικονομικού και κοινωνικού αφανισμού να τα επιστρέψουμε στα δικά τους μεγαθήρια.
Αυτό ονομάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη! Η οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ χθες θα αποφέρει 600 εκατομμύρια ευρώ στη φιλάνθρωπη Γερμανία μόνο από τον μηχανισμό στήριξης. Χώρια τα υπόλοιπα, τα υποβρύχια που γέρνουν για παράδειγμα, και όσα έρχονται.
Κι αν μιλήσεις για όλα αυτά, αν αναρωτηθείς γιʼ αυτή την Ευρώπη της ανηθικότητας, πέφτουν να σε φάνε κάποιοι δικοί μας -πόσο άφρονες υπήρξαμε που ζούσαμε με δανεικά!! Διότι η Ευρώωωωωπη (με πολλά λιγωτικά ωμέγα) είναι έτσι. Η αγία ευρωπαϊκή οικογένεια, που θησαυρίζει με το οικονομικό trafficking σε βάρος της περιφέρειας, κάνει τη δουλειά της κύριε πρόεδρε. Όσο για τα θύματα, ήθελαν και τα 'παθαν…
εφημερίδα αυγη

Πιέσεις για δανειοδότηση της Ιρλανδίας και διαδηλώσεις

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Ιρλανδία να υπογράψει το μνημόνιο με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, με την κρίση να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Νέα εκτόξευση των spreads της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.
Με φόντο την εκτόξευση των spreads σε Ιρλανδία και Ισπανία την Παρασκευή και το ευρώ να υποχωρεί, θα συνεδριάσουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup την Κυριακή στις Βρυξέλλες, προκειμένουνα συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιρλανδία. Η συμφωνία της τελευταίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ περιλαμβάνει δάνειο ύψους 85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπράιαν Κόουεν, αλλά το τελικό ποσό και οι όροι του δανείου είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια στο 6,7%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 4,7% με το οποίο δανειζόταν η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.
Παράλληλα, οι πιέσεις των αγορών έχουν προκαλέσει αντιφατικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τη νευρικότητα στις αγορές. Ταυτόχρονα, αντιδράσεις προκαλεί η στάση της Γερμανίας, με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, να επιτίθεται στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι οι δηλώσεις της «δεν βοηθάνε... Δίνουν την αίσθηση ότι οι Γερμανοί είναι τα θύματα ή οι μάρτυρες του ευρώ και αυτό δεν είναι αλήθεια».
Οι Μέρκελ και Σαρκοζί τάχθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ιρλανδία. Επιπλέον, τόνισαν ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα παραμείνει σε ισχύ «χωρίς τροποποίηση μέχρι το 2013» αλλά ότι οι δύο κυβερνήσεις «εργάζονται εντατικά πάνω σε μια κοινή πρόταση για ένα μόνιμο μηχανισμό διευθέτησης κρίσεων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νυν μηχανισμό στήριξης μετά το 2013». Σημειώνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει τη συμμετοχή ιδιωτών στο «μηχανισμό στήριξης».
Στο μεταξύ, Πορτογάλοι πολιτικοί αναλυτές αρνούνται κατηγορηματικά τις πιέσεις – που σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν ασκούνται μόνο από τις αγορές αλλά επίσης από την ΕΚΤ και ορισμένα κράτη- για προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, την Παρασκευή το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011.
Στους δρόμους οι Ιρλανδοί για τη λιτότητα
Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Δουβλίνου ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, να ανακοινώνει πως περίπου 150.000 συμμετείχαν στην πορεία.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, η αστυνομία δίνει μικρότερο αριθμό υποστηρίζοντας πως οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 50.000.
Στο τετραετές πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Κόουεν περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «μαχαίρι» σε 24.750 θέσεις στο Δημόσιο, νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, μείωση του κατώτερου μισθού και αύξηση του ΦΠΑ από το 2013.
«Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν» δήλωσε η 57χρονη Μάριαν Χάμιλτον, που φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες
TVXS

Στα ιδιωτικά προγράμματα υγείας επεμβαίνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επεμβαίνει στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι υπογράφουν. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ενημερώσει την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τις αποφάσεις της.
Με επιστολή της προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή η ΕΑΕΕ διαβεβαιώνει ότι πρόκειται «να υποστηρίξει σθεναρά κάθε ενέργεια που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη φερεγγυότητα των προγραμμάτων υγείας προς όφελος του καταναλωτή». Ωστόσο προειδοποιεί ότι θα αντιταχθεί σε «κάθε πρωτοβουλία ή διάδοση ανακριβούς πληροφορίας που μπορεί να αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων ή να δημιουργήσει αβάσιμες ανησυχίες στους πολίτες».
«Το υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι αυτό που δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στις μονάδες υγείας της χώρας και επιβαρύνει αιφνιδιαστικά τόσο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν ως ενδιάμεσος καταναλωτής όσο και τον ίδιο τον πολίτη», σημειώνει η ΕΑΕΕ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η αύξηση του ποσοστού εξαγορών συμβολαίων κλάδου ζωής, η οποία σχολιάστηκε από δημοσιογραφικές πηγές, ήταν 4,5% . Η ΕΑΕΕ υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή που αντιστοιχεί σε 22,7 ευρώ, δηλαδή 0,25% των αποθεμάτων του κλάδου ζωής, είναι μικρή και δικαιολογείται από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Η ΕΑΕΕ υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική και η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά έχει αντεπεξέλθει μέχρι στιγμής πολύ καλά στην οικονομική κρίση, συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της προς τους ασφαλισμένους.
TVXS

Χωρίς εργαζόμενους το Ίδρυμα Αστέγων

Το Ίδρυμα Αστέγων ανακοίνωσε ότι ο ξενώνας του, το πολυκέντρο για ΑΜΕΑ και το κοινωνικό φαρμακείο δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Αιτία είναι η απόρριψη του αιτήματος για παραμονή των 61 συμβασιούχων εργαζομένων του Ιδρύματος.
Στις 22 Νοεμβρίου βγήκε η δικαστική απόφαση που απέρριπτε το αίτημα για παραμονή, έστω και προσωρινή, των 61 συμβασιούχων του Ιδρύματος Αστέγων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, αυτό καταστεί αδύνατη η λειτουργία του νέου ξενώνα για υπερήλικες άστεγους στην οδό Πατησίων, του Πολυκέντρου για ΑΜΕΑ στην Κολοκυνθού και του Κοινωνικού Φαρμακείου στη Βαρβάκειο Αγορά.
Από τους 85 εργαζόμενους του Ιδρύματος οι 61 ήταν συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν την περασμένη εβδομάδα. Με τη βοήθεια εθελοντών και ορισμένων από τους συμβασιούχους που θα παραμείνουν αμισθί, θα συνεχιστεί η λειτουργία του Κέντρου Σίτισης, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Αθηναϊκής Αγοράς.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου