Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το Νοσοκομείο υπόθεση της κοινωνίας

Εδώ και πολύ καιρό η αγωνία μας μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα της δημόσιας υγείας αποτυπώνεται στις λέξεις:
Το Νοσοκομείο υπόθεση της κοινωνίας
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ανθρώπινες αξίες καταρρακώνονται, τα κοινωνικά αγαθά εκποιούνται, η δημόσια υγεία κατεδαφίζεται, το Νοσοκομείο μας και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Νοιώθουμε την ανάγκη να φωνάξουμε για το αυτονόητο: η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ύψιστη συνταγματική υποχρέωση του κράτους είναι να μεριμνά για την υγεία των πολιτών.
Αυτήν ακριβώς την υποχρέωση, το κράτος αποποιείται με τον πρόσφατο νόμο για την υγεία, παραδίδοντας την βορά στον αδηφάγο, υπερδιογκωμένο ιδιωτικό τομέα.
Είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τον εαυτό του και το συντεχνιακό, για να κοινωνήσει τις αγωνίες και τις προσδοκίες των χιλιάδων ανθρώπων που περνούν την πύλη αυτού του νοσοκομείου και των ΚΥ. Αυτών πού με την αγάπη τους αποτελούν το μοναδικό ουσιαστικό μας στήριγμα, αλλά και αυτών πού με την αγανάκτησή τους μας βάζουν μπροστά στην συλλογική ευθύνη των νοσοκομειακών γιατρών, για καλύτερη Δημόσια Υγεία.Με την υποχρέωση που μας επιβάλλουν τα καθημερινά μας βιώματα στο χώρο αυτό, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε αυτή την υπέρβαση.

Συμπολίτες
  • Ντρεπόμαστε για τις ουρές των πολιτών στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, για να κλείσετε ένα ραντεβού μετά από δυό μήνες.
  • Ντρεπόμαστε για την απαράδεκτη κατάσταση στο τμήμα επειγόντων, για τον συγχρωτισμό των ασθενών επί ώρες σ΄ένα προσβλητικό για τον πολιτισμό μας χώρο.
  • Ντρεπόμαστε για την ηλικιωμένη γυναίκα που μόνη της σπρώχνει το φορείο με τον ακρωτηριασμένο σύζυγο πάνω του, για να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, ελλείψει τραυματιοφορέων.
  • Ντρεπόμαστε για τον αγρότη, που νύχτα θα πάρει το λεωφορείο από το χωριό, για να έρθει στην μονάδα υγείας του Νομού του και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να τον παραπέμψουμε σε άλλα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων.
  • Ντρεπόμαστε για τον συνταξιούχο, πού ταλαιπωρείται επί ώρες όρθιος στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή του ΙΚΑ με τις επίσης ανεπαρκέστατες και προσβλητικές υπηρεσίες υγείας.
  • Ντρεπόμαστε για τους συναδέλφους μας που χρηματίζονται, για τους συναδέλφους που ανέλαβαν διοικητικές θέσεις και ξέχασαν τον όρκο του Ιπποκράτη, γι αυτούς που συμμετείχαν σε κυκλώματα φαύλα με φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και για την προηγούμενη συνδικαλιστική μας ηγεσία που ξεπούλησε τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για αναβαθμισμένη υγεία, προς ίδιον όφελος.

  • Αγανακτούμε για την πολύχρονη πολιτική εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας από το κράτος, η οποία στο Νομό μας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις μετά και τον πρόσφατο νόμο 3868/10, που δίνει τη χαριστική βολή στα ήδη υποβαθμισμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.
  • Αγανακτούμε βλέποντας παράλληλα τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υγείας να πριμοδοτούνται στο να λυμαίνονται το χώρο της υγείας, μέσω πολιτικών επιλογών και με τα χρήματα του φορολογούμενου.
  • Αγανακτούμε επειδή ο πολίτης εξαναγκάζεται να πληρώσει τρείς φορές, για να του προσφερθεί τελικά ένα σύστημα υγείας αναξιοπρεπές και ανάξιο του ανθρώπινου δυναμικού του. Πληρώνει στο ασφαλιστικό ταμείο, πληρώνει φορολογία και τώρα καλείται να πληρώσει ξανά, από το υστέρημα του, για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις τις πολιτείας και για τις άστοχες και διεφθαρμένες επενδυτικές επιλογές, αυτών που κατευθύνουν την εκάστοτε οικονομική κυβερνητική πολιτική.
  • Αγανακτούμε, όταν οι καρκινοπαθείς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι διαβητικοί, εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα αναγκαία φάρμακα, υλικά και εξετάσεις πρώτης που τους συντηρούν στη ζωή.
  • Αγανακτούμε για την διοίκηση του ΙΚΑ, που στέλνει στον ακρωτηριασμό τους διαβητικούς, για να εξοικονομήσει χρήματα από την αγορά των ειδικών υποδημάτων, με το άλλοθι του εξορθολογισμού, που δεν στέκει ούτε λογιστικά.
  • Αγανακτούμε, γιατί δεν λογοδοτεί κανείς υπουργός που υπέγραψε τις διατάξεις για τα μη συγκρίσιμα υλικά και που επέτρεψε τις υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων, υπηρετώντας τις φαρμακευτικές εταιρείες εις βάρος του έλληνα φορολογούμενου.
  • Αγανακτούμε γιατί από καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν ζητήθηκε να επιστρέψει πίσω, τα χρήματα που με συγκαλυμμένη συνεργατική απάτη υπέκλεψε από τα ταμεία των Νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων, με την υπερτιμολόγηση.
  • Αγανακτούμε, ακούγοντας τον Διοικητή του νοσοκομείου να δηλώνει, αδυναμία εφημέρευσης τμημάτων του νοσοκομείου, λόγω κόστους, γεγονός που προαναγγέλλει και την παύση λειτουργίας τους. Δηλώσεις σαν κι αυτές δεν αρμόζουν σε υπεύθυνο διοίκησης νοσηλευτικού ιδρύματος και αν επιχειρήσει να το πραγματοποιήσει θα κριθεί ανεπιθύμητος και ακατάλληλος για την δημόσια υγεία, από την κοινωνία του Νομού.
  • Αγανακτούμε, για τον υπουργό υγείας, που δεν δείχνει να γνωρίζει, τι σημαίνει ποιότητα υπηρεσιών υγείας, ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επιβίωση του λαού που έδωσε όρκο να υπηρετεί και αναλώνεται στην υπεράσπιση των οικονομικών στόχων που εξυπηρετούν εχθρικά για το λαό συμφέροντα. Τα τρία ευρώ και το κόστος νοσηλείας του ανασφάλιστου συμπολίτη, έχουν αναδειχθεί σε κεντρικό πολιτικοοικονομικό ζήτημα, αγνοώντας με υποκρισία την επικείμενη αδυναμία λειτουργίας των περιφερειακών νοσοκομείων με τη υποχρηματοδότηση των εφημεριών και την πολιτική επιλογή της δωρεάς εφημεριών στα νοσοκομεία του κέντρου.
Κύριε υπουργέ
Είμαστε περήφανοι που το 2001 αγνοήσαμε το εισιτήριο της ντροπής και δηλώνουμε ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.
Είμαστε περήφανοι και όχι τσάμπα μάγκες, επειδή απλά τιμούμε τον όρκο μας απέναντι σε κάθε άνθρωπο, χωρίς να κοιτάμε ασφαλιστική κάλυψη, χρώμα, τσέπη κοινωνική θέση του αρρώστου. Αναρωτιόμαστε, όμως, πόσο μπορεί να ευτελιστεί ένα κράτος και τι αξία έχουν αυτά στην λογιστική σας πολιτική πρακτική.

Αγαπητοί συμπολίτες
  • Το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας που είναι στην πόρτα σας, βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, γιατί το κράτος αποσύρεται από τις υποχρεώσεις του.
  • Την ώρα αυτή οι νοσοκομειακοί γιατροί του Νομού, προχωρούμε σε υπογραφή συμβολαίου συνέπειας και αγώνα για την διάσωση των δομών της Δημόσιας Υγείας στο Νομό.
  • Είναι κρίσιμο καθένας από μας, κάτοικοι και εργαζόμενοι, επώνυμοι και ανώνυμοι να καταθέσουμε μαζί την συμβολή και την αγωνία μας στην Τράπεζα της Υγείας του Αύριο.
ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ
  • Την πίστη μας στην δωρεάν και δημόσια υγεία, μαζί με την αγάπη μας για τα δικαιώματα του ασθενή.
  • Την άρνηση μας σε εκπτώσεις στην ποιότητα περίθαλψης.
  • Την σύνταξη μας με τις διακηρυγμένες θέσεις της νέας σύνθεσης της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών.
  • Την αντίθεση μας για την διαφθορά στον χώρο της υγείας.
  • Το μέγιστο των επιστημονικών, σωματικών και ψυχικών αποθεμάτων μας.
  • Τις ατελείωτες ώρες εργασίας, τις οποίες υποχρεωνόμαστε να καλύψουμε, χωρίς εγγυημένη αμοιβή και κατά παράβαση κάθε νόμου για τα εργασιακά δικαιώματα.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ , Ή ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

        ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου