Τις τελευταίες μέρες παίζει ξανά το θέμα του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου, ο οποίος είχε μουχλιάσει μερικά χρόνια στο υπουργικό συρτάρι και βγήκε μόνο για να σφραγιστεί με το ''Δεν εγκρίνεται'' και να τοποθετηθεί ξανά στο συρτάρι. Κανείς δεν είχε γνώση της τύχης του. Ένα πρωί μάθαμε ότι είχε από καιρό απορριφθεί. Γι αυτό μπήκε πρώτο στα αιτήματα των νοσοκομειακών στην πρόσφατη εκδήλωση στις 27/11/2010. Έκτοτε Έχουν γίνει δύο συσκέψεις στη Νομαρχία και άλλες δύο στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου. Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα, πως δεν βάζει την υπογραφή του κάτω από αυτά τα νούμερα ( κλίνες και προσωπικό ), που υπολόγισε σαν ανάγκες, η ιατρική , νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία. Ο οργανισμός σχεδιάστηκε και κατατέθηκε με βάση τα στοιχεία του πληθυσμού της απογραφής του 2001 και αναλογίες συγκριτικά με όμορους νομούς. Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, για να στηρίξουμε τα νούμερα να παίξουμε κι εμείς στο παιχνίδι της αριθμητικής. Τι προκύπτει από αυτό.
Ο πληθυσμός του Νομού ήταν 81.936 και με την φυσική αύξηση είναι στη δεκαετία είναι 96.000. Προσθέτουμε 6.000 φοιτητές, 7.000 νόμιμους μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ και 3.000 χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, 5.000 από χώρες της ΕΕ και 6.000 από τα σύνορα του Νομού Χανίων που καταφεύγουν στις υπηρεσίες υγείας του Ρεθύμνου λόγω απόστασης.
Σύνολο: 117.000. Δεν υπολογίζουμε ότι οι μαθητές είναι σε αναλογία 135/1000 κατοίκους, σχεδόν διπλάσιοι από το μέσο όρο της χώρας και δεν υπολογίζουμε την συνέπεια της αυξημένης τάσης αποαστικοποίησης. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού την τελευταία 6ετία είναι διπλάσιος σχεδόν από αυτόν της χώρας (2,58 έναντι 1,56). Ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών ήταν 24.500 και είναι 30.000, τα δε ενοικιαζόμενα δωμάτια ανέρχονται στις 15.000. Οι διανυκτερεύσεις το 2000 ήταν 2,1 εκατ. Να υπενθυμίσουμε στην πολιτεία ότι κατηύθυνε και πριμοδότησε την ενίσχυση της συμμετοχής του τριτογενή τομέα στο ΑΕΠ της χώρας (αύξηση κατά 10.8% στην Ελλάδα την δεκαετία 1996-2006), αφήνοντας ανεκμετάλλευτο και αβοήθητο τον πρωτογενή του οποίου η συμμετοχή στο ΑΕΠ για το Ρέθυμνο, από 15.8% κατρακύλησε στο 8.7%. Η αύξηση από 9,7% σε 17,5% στη συμμετοχή του δευτερογενή τομέα στο ΑΕΠ για το Ρέθυμνο, με αβοήθητο τον πρωτογενή δεν γνωρίζω αν ωφέλησε στην πράξη το Νομό, αφού αυτή την στιγμή έχει τήν υψηλότερη θέση στα ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη και την 11η θέση στην Ελλάδα, με ποσοστό 10,3%(ΜΟ χώρας 7,6%, πρίν ανέβει στο 12%). Το Ρέθυμνο, αγροτική περιοχή κατά ομολογία έχει την 23η θέση στη λίστα συμμετοχής στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα και την 41η στο δευτερογενή. Άρα η αύξηση του δευτερογενή δεν ήταν σημαντική, ούτε αποτελεσματική. Το να εγκαταλείπεις φυσικές πηγές απασχόλησης και πλούτου, ενισχύοντας συγχρόνως, πηγές μη ελεγχόμενες, όπως ο τουρισμός, που είναι απρόβλεπτες και χειραγωγήσιμες από εξωσυνοριακούς παράγοντες, μόνο στοχευμένα άστοχη οικονομική πολιτική μπορεί να ονομαστεί.Ευγενικά πάντα. Όπως θα γνωρίζετε το ΑΕΠ είναι δείκτης παραγωγικότητας-ευημερίας και αντιπροσωπεύει το σύνολο των τελικών προϊόντων που παράγει μιά χώρα ή ένας νομός. Οι τρεις τομείς συμμετέχουν στην διαμόρφωση του. Ο πρωτογενής είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, ο δευτερογενής μεταποίηση, ενέργεια, κατασκευές και ο τριτογενής ο τουρισμός και οι υπηρεσίες.
Ο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, χρησιμοποιείται από την επικρατούσα παγκόσμια ''ιδεολογία'' της οικονομίας, ως δείκτης ανάπτυξης και ευημερίας. Είναι όμως, ευγενικά να το πούμε, αρκετά προσεγγιστικός, λόγω του μεγάλου βαθμού της ανισοκατανομής του εισοδήματος σε μια περιοχή και του αριθμού των μετακινήσεων μεταξύ περιοχών. Είναι δηλαδή μια μεγάλη απάτη των αριθμών, όλοι αυτοί οι δείκτες με την χρήση του μέσου όρου, πού χρυσώνει τα πικρά χάπια προς όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας, των υψηλών καταθέσεων, της οικονομικής πολιτικής δωρίζει τον κόσμο σ΄αυτούς πού ήδη τον έχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου