Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

O blogger Στ. Κονταξής στο tvxs.gr: Οι πολίτες το μήνυμα το έστειλαν. Οι αποδέκτες το έλαβαν;

Το βασικό συμπέρασμα από την μέχρι τώρα εξέλιξη του πρώτου γύρου των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών ανεξάρτητα από το ποιες περιφέρειες ή ποιους Δήμους κέρδισαν ποια κόμματα, είναι πως οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στην εκλογική διαδικασία. Οι λόγοι είναι πολλοί και τους ξέρουμε λίγο πολύ όλοι. Το υποπτευόμασταν αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος που θα λάμβανε αυτού του τύπου η διαμαρτυρία από πλευράς πολιτών.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι το αθροιστικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων στην περιφέρεια Αττικής, την μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδος. Μπορεί κατά τα φαινόμενα ο Γιάννης Δημαράς να μην ολοκλήρωσε το θαύμα που πήγαινε να κάνει και να «κλέψει» την περιφέρεια μιας και η πίεση που ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες από τα δύο μεγάλα κόμματα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους κατάφερε έστω και την ύστατη ώρα να φέρει την απαιτούμενη συσπείρωση ώστε να διασωθούν τουλάχιστον τα προσχήματα.
Συνολικά το ΠΑΣΟΚ χάνει το 20% της συνολικής του εκλογικής δύναμης τον Οκτώβριο του 2009 ενώ η ΝΔ χάνει το 10% της δικής του. Τα δύο μεγάλα κόμματα αθροιστικά κινούνται γύρω στο 65% και προς το παρόν τους διασώζει η απουσία ουσιαστικής εναλλακτικής αντιπρότασης.
Από την εκλογική μάχη της Αττικής πρέπει να κρατήσουμε και το εντυπωσιακό ποσοστό και του κ. Παφίλη πέραν από την παρουσία του κ. Δημαρά. Το ΚΚΕ συνεπές στη στάση του (ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί του) δείχνει να κερδίζει τη ψήφο διαμαρτυρίας, λογικά μιας και η πολιτική του αυτή είναι και αυτό επιζητεί. Γενικώς η αριστερά εμφανίζεται ενισχυμένη στην περιφέρεια.
Στα γενικά συμπεράσματα αξίζει μία παραπάνω ανάλυση στο ποσοστό του ακροδεξιού Νικολάου Μιχαλολιάκου στο Δήμο Αθηναίων. Η επιμέρους ανάγνωση δείχνει ποσοστά που υπερβαίνουν το 7% στο 6ο Διαμέρισμα Αθηνών (τουλάχιστον στις 21:30 που γράφεται αυτό το κείμενο). Σε στιγμές που υπάρχει πίεση και οικονομική ανέχεια είναι εύκολο να βρουν ευήκοα ώτα οι ακραίες θέσεις και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει συνολικά την κοινωνία μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να γράψω δυο λόγια για το περίφημο εκβιαστικό δίλλημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην διακαναλική. Δεν γνωρίζω τι θα πράξει εν τέλει, με ενοχλεί όμως ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι η αυτοδιοίκηση αλλά το μνημόνιο και η κεντρική πολιτική σκηνή.
Είναι ιδιαιτέρως στενάχωρο όταν ο πρωθυπουργός που πέραν του μνημονίου και του ΔΝΤ πολιτικά οι μοναδικές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει ήταν ο Καλλικράτης και η ψήφος των μεταναστών ακύρωσε μόνος του τον εαυτό του σηκώνοντας το γάντι της αντιπολίτευσης, μετατρέποντας τις εκλογές σε δημοψήφισμα.
ΑΠΟ ΤVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου