Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Βρειτε τρόπο να εκφράσετε την δυσαρέσκεια σας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TVXS
Η πιο μεγάλη αναμέτρηση για τις εκλογές θα ξεκινήσει όταν κλείσουν οι κάλπες, με τη μάχη των εντυπώσεων την οποία θα παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η Ευρώπη, όπως δείχνουν και τα χθεσινά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.
Θα γίνει όπως με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών: όλα τα κόμματα θα υποστηρίξουν ότι νίκησαν και ίσως έτσι αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές. Εκτός πια και αν η βουβή διαμαρτυρία βγάλει αποτελέσματα που δεν σηκώνουν δεύτερη ερμηνεία...
Κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσουν οι επιδόσεις των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος και η διαφορά τους με αυτούς της ΝΔ. Τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα συγκρίνουν το ποσοστό ψήφων των υποψηφίων περιφερειαρχών με το αντίστοιχο ποσοστό που είχε λάβει το κόμμα που τους υποστηρίζει στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Αν στις περισσότερες περιφέρειες οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ ξεπεράσουν αυτούς της ΝΔ με 4-5 μονάδες, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι είναι κερδισμένη και διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στη χώρα.
‘Όπως στους κανονικούς πολέμους έτσι και στον προπαγανδιστικό, η έκβαση του θα κριθεί και από μια συμβολική μάχη: αν στη περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρός πλησιάσει τον Γ. Δημαρά, που φέρεται μέχρι σήμερα να προηγείται, και συγχρόνως ο Γ. Κικίλιας της ΝΔ σημειώσει χαμηλά ποσοστά, η συζήτηση θα στραφεί στην πολιτική αποτυχία της προεδρίας Σαμαρά. Αν αντίθετα ο κ. Σγουρός περάσει μετά βίας στο δεύτερο γύρο με χαμηλό ποσοστό, και πολύ περισσότερο αν ξεπεραστεί από τον κ. Κικίλια, τότε ο κ. Παπανδρέου, που έχει εγκλωβιστεί θέτοντας το δίλημμα «στήριξη της κυβέρνησης ή πρόωρες εκλογές», θα είναι υποχρεωμένος να τις προκηρύξει.
Σε δοκιμασία το διεθνές πολιτικό σύστημα.
Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο ξορκίζουν τις τελευταίες μέρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με σειρά δημοσιευμάτων. « Για πρώτη φορά ελληνικές δημοτικές εκλογές παρακολουθούνται με τόσο ενδιαφέρον από την Ευρώπη», σχολίαζε χθες η Stuttgarter Zeitung. Οι περισσότερες ανταποκρίσεις ασκούν κριτική στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να πολιτικοποιήσει τις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι είχε ως συνέπεια τη «δραματική άνοδο» των ελληνικών αλλά και των πορτογαλικών καθώς και των ιρλανδικών spreads.
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση που δημοσιεύεται στην επίθεση Word Politics Review, τονίζεται ότι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης έχει μετατραπεί σε κρίσιμο τεστ για το πολιτικό σύστημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, την ήττα του Ομπάμα και την άνοδο του ακραίου Κόμματος του Τσαγιού. « Αυτές οι αποτυχίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κινδυνεύουν να εκτινάξουν στα ύψη το πολιτικό ρίσκο» καταλήγει η ανάλυση του Word Politics Review. «Είναι ιστορικό το τεστ για το πολιτικό σύστημα: Μπορεί να επιβιώσει με τον παλιό τρόπο ή θα κλονιστεί συθέμελα και θα γκρεμιστεί;»
Με τις πολιτικές διαστάσεις που πήραν τις τελευταίες 2 εβδομάδες οι σημερινές εκλογές, η ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ουσιαστικά θα σημάνει την κατάρρευση του μνημονίου και το ξεκίνημα δραματικών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων που θα επιρεάσουν αναπόφευκτα ολόκληρη την Ευρώπη.
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης , το προαναφερθέν άρθρο της Stuttgarter Zeitung καταλήγει με μια σαφέστατη προειδοποίηση : « Εάν οι Έλληνες τιμωρήσουν την πολιτική λιτότητας του Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές, θα περάσουν στην Ευρώπη το σαφές μήνυμα ότι επιστρέφει η παλιά Ελλάδα της Νεφελοκοκκυγίας. Και τότε η υπόλοιπη Ευρώπη δε θα έχει ούτε εκείνη πια όρεξη να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας ή να σώσει τη χώρα από μια ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση. Αυτό ας το σκεφτούν την Κυριακή οι Έλληνες στις κάλπες».
Σ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου